Hlavní obsah

Biden věří v brzké příměří v Pásmu Gazy, Hamás již dostal nabídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden věří, že během klidu zbraní, který by mohl zahrnovat i celý ramadán, budou vyměněni rukojmí.

Reklama

Příměří ve válce v Gaze by mohlo začít již příští týden. Hnutí Hamás již obdrželo nabídku na přerušení bojů na 40 dní a výměnu 40 rukojmích.

Článek

Americký prezident Joe Biden vyjádřil naději, že do příštího pondělí bude uzavřeno příměří v konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Takové příměří by mělo umožnit i propuštění zbývajících rukojmí držených Hamásem, řekl Biden v pondělí v New Yorku. Později prezident televizi NBC řekl, že Izrael by byl ochoten pozastavit boje v době nadcházejícího muslimského postního měsíce ramadánu, pokud bude dosaženo dohody o propuštění některých rukojmích. Ten začíná 10. března.

Biden nejdřív v New Yorku na otázku, kdy by dohoda o příměří podle něj mohla být dokončena, podle agentury AP odpověděl: „Doufám, že do konce víkendu. Můj poradce pro národní bezpečnost mi říká, že jsou blízko. Hotoví ale ještě nejsou. Já doufám, že do příštího pondělí budeme mít příměří,“ řekl Biden.

Později Biden v diskuzním pořadu televize NBC upřesnil, že harmonogram příměří by v případě dohody zahrnoval i ramadán. V poslední době se zprostředkovatelské země za pokračujících bojů pokoušely vyjednat dohodu, která by umožnila propuštění rukojmích držených Hamásem. Vyhlídky na zajištění jakéhokoli příměří se však zdály být nejisté, neboť Izrael opakovaně prohlašoval, že naopak plánuje rozšířit své operace s cílem zničit Hamás na jihu Pásma Gazy. Rozhovory o příměří mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy.

Podle informací agentury Reuters dnes zároveň hnutí Hamás dostalo nabídku na přerušení bojů v Pásmu Gazy po dobu 40 dní. Podle nabídky, na které se shodli vyjednavači minulý týden v Paříži, by palestinské hnutí mělo propustit 40 rukojmí. Za každého propuštěného by pak Izrael pustil ze svých věznic deset Palestinců. Dohoda by také umožnila navýšit objem pomoci, který směřuje do Pásma Gazy. Hamás zatím návrh nekomentoval, dodává agentura.

Ofenzivu Izrael zahájil po útoku Hamásu na jižní Izrael z loňského 7. října, při němž zahynulo na 1200 lidí a na 250 lidí ozbrojenci zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Při prvním klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich. Nyní Hamás, který Izrael, USA a EU označují za teroristickou organizaci, stále zadržuje více než stovku těchto lidí.

Úřady v Gaze kontrolované Hamásem v pondělí oznámily, že od října kvůli izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zemřelo 29 782 osob.

Reklama

Doporučované