Hlavní obsah

Bidenovy plány: mluvit s Čínou, izolovat Rusko, zabezpečit Severní Koreu

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek vyrazí na diplomatickou cestu do Egypta a Asie. Velkým tématem bude Čína a její vztah k USA.

Reklama

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek zahájil týdenní cestu do Egypta a Asie. Chce na ní znovu otevřít momentálně nejpalčivější problémy americké diplomacie.

Článek

Za deset dní oslaví osmdesátiny. A jeho diář by nemohl být plnější. Americký prezident Joe Biden, posílen úspěchy svých demokratů ve volbách, vyráží na cestu, při které bude řešit celou škálu problémů, jimž aktuálně planeta čelí.

Nejprve má na programu důležitou klimatickou konferenci, která se od víkendu odehrává v egyptském Šarm aš-Šajchu a na níž už z úst generálního tajemníka OSN zaznělo, že se svět řítí do klimatického pekla. Poté se na dva dny zastaví na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Svou tour zakončí na setkání lídrů světových ekonomik G20. Zůstane tam do 16. listopadu, popisuje agentura Reuters.

Čína jako spojenec proti Rusku

Právě na summitu G20 se Biden poprvé osobně setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Biden ve středu oznámil, že cílem toho jednání bude mimo jiné lépe pochopit priority a obavy čínského prezidenta.

„Velkou otázkou je, zda tito dva lídři přejdou do smířlivějšího, nebo vzdorovitějšího režimu,“ citovala agentura Matthewa Goodmana, viceprezidenta amerického Centra pro strategická a mezinárodní studia. „Oba tento rok prožili své politické vítězství,“ řekl s odkazem na sjezd čínské strany a americké volby. Mohli by tak podle něj mít více důvodů snažit se najít společnou řeč než v minulosti.

Analýza

Čína zná jména sedmi nejmocnějších mužů země. Na vysoké pozice je nedostaly ani tak jejich schopnosti, ale jedno důležité pojítko mají – prokázanou oddanost vůdci Si Ťin-pchingovi.

Na setkání během summitu G20 chce Biden zjistit, zdali jsou zájmy obou velmocí v konfliktu. Důležitým tématem bude zejména otázka Tchaj-wanu. Napětí mezi USA a Čínou se v září nebývale zvýšilo poté, co se na ostrov vypravila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Biden chce podle zdrojů z americké diplomacie s čínským prezidentem probrat také to, zda by se Čína nepřipojila k protiruským sankcím.

Administrativa Joea Bidena se, stejně jako další západní země, snaží odstřihnout Ruskou federaci v reakci na její ukrajinskou agresi od zdrojů. Čína přitom patří ke státům, které i přes (občas) proklamované výhrady s Ruskem úzce spolupracuje.

Sám Putin oproti předchozím zprávám z Kremlu ve čtvrtek oznámil, že se summitu G20 nezúčastní přímo, ale pouze online. Zastupovat jej bude ministr zahraničí Sergej Lavrov. Biden by s ním chtěl mimo jiné řešit možnou výměnu vězňů: americká diplomacie už dlouho usiluje o propuštění americké basketbalové hvězdy Brittney Grinerové (více zde).

Nebezpečí ze Severní Koreje

Co dalšího je v Bidenově diáři? 13. listopadu se má setkat s japonským premiérem Fumiem Kišidou a jihokorejským prezidentem Junem Sok-jolem během summitu ASEAN v Kambodži. Spolu hodlají projednat možnosti, jak zastavit severokorejský jaderný program (detailně zde).

V květnu, když Biden naposledy navštívil Asii, uvedl, že jeho administrativa je v závěrečné fázi přezkumu její politiky vůči Severní Koreji. Kromě toho nastínil, že chce v této otázce podpořit větší spolupráci se Soulem a Tokiem.

Na Severní Koreji vyvíjí tlak i OSN. V posledních letech přitvrdila sankce vůči Pchjongjangu ve snaze zastavit financování jaderného programu. Účinnější by byl tlak Ruska a Číny – i o tom by měla být řeč.

Mohlo by vás zajímat

Na Ukrajinu proudí pomoc ze Západu, Rusku nezbývá, než se s žádostí o dodávky zbraní obracet na vyděděnce mezinárodního společenství. Pro výrobu sovětské zbraňové technologie se rázem stala atraktivní zemí Severní Korea.

Reklama

Doporučované