Hlavní obsah

Bouřlivák Hunter. Problémy se s Bidenovým synem táhnou od mládí

Foto: Drew Angerer, Getty Images

Hunter Biden s otcem Joem při tradičním hledání velikonočních vajíček v zahradách Bílého domu, duben 2023.

Reklama

Boj s návykovými látkami, úmrtí matky a sourozenců i pochybná obchodní činnost. Jakou životní cestu má za sebou syn amerického prezidenta, který čelí dalšímu obvinění z trestných činů?

Článek

Syn amerického prezidenta Hunter Biden na sebe opět přitáhl pozornost médií i veřejnosti a ani tentokrát to nebyla pozornost pozitivní. Federální prokuratura proti němu totiž vznesla obvinění z daňových deliktů a v podané obžalobě tvrdí, že místo za daně utrácel za drogy, ženy, luxusní hotely či auta.

Přesněji ho kalifornští prokurátoři v celkem devíti bodech viní ze tří trestných činů a šesti přestupků zahrnujících nepodání daňového přiznání a nezaplacení daní, podání falešného daňového přiznání nebo vyhýbání se vyměření daně.

Obvinění se týkají období let 2016 až 2019, a i když v roce 2021 Hunter nedoplatky uhradil s pomocí půjčky od svého právníka, v případě odsouzení by mu hrozilo až 17 let vězení.

Jde o již druhé trestní řízení, kterému prezidentův syn čelí. První přišlo v září tohoto roku, kdy vyvrcholila kauza, která se táhla již roky a která se týká údajného podvodu, kterého se měl Biden junior dopustit při koupi střelné zbraně v roce 2018.

Podle obvinění vznesených u amerického okresního soudu ve státě Delaware byl Hunter tehdy pod vlivem drog, přesněji cracku, a při vyplňování formuláře, který po kupujících vyžaduje, aby informovali o svých závislostech, tedy lživě tvrdil, že žádné nelegální drogy neužívá.

Kupovanou zbraň pak vlastnil celých 11 dní.

Podle amerických zákonů je lhaní při vyplňování formuláře i držení střelné zbraně v době užívání drog trestným činem. Pokud by tak byl odsouzen ve všech bodech obžaloby, hrozí mu podle soudních spisů až 25 let vězení a pokuta až 750 tisíc dolarů, což v přepočtu na koruny dělá více než 17 milionů.

Nejde však o jediné problémy, které Bidenův syn má, a zejména republikáni se s nimi snaží spojit i samotného prezidenta, který se momentálně uchází o druhé funkční období v Bílém domě.

Boj o Bílý dům

Zástup republikánů, kteří se chtějí utkat o nominaci do prezidentských voleb, se dál tenčí. Ze souboje, kterému i nadále vévodí exprezident Donald Trump, odstoupila už řada kandidátů.

Přes prsty tak na Bidena juniora koukají mnozí a čím dál častěji se objevují otázky, zda jeho minulost neohrozí otcovu opětovnou kandidaturu. Jaký je ale vlastně příběh, který má tento třiapadesátiletý muž za sebou?

Dětství spojené s tragédií

Hunter Biden se narodil 4. února 1970 v delawarském městě Wilmington Joeovi a Neilii Bidenovým, přičemž své křestní jméno dostal díky rodnému příjmení matky. Jeho otci se tehdy rozjížděla politická kariéra a možná by Hunter mohl vzpomínat na idylické dětství, kdyby v roce 1972 nedošlo k autonehodě, která ho připravila jak o matku, tak i o mladší sestru Naomi.

Hunter i jeho starší bratr Beau utrpěli při nehodě zranění, skončili v nemocnici, kde později – přímo u jejich lůžek – složil přísahu jejich otec Joe. Toho totiž jen pár týdnů před tragédií zvolili poprvé do Senátu a v době nehody si zrovna ve Washingtonu zařizoval kancelář. Přemýšlel prý tehdy, že se mandátu vzdá, tehdejší demokratický lídr Mike Mansfield ho však přesvědčil, že má smysl pokračovat.

Co se týče vzdělání, Hunter navštěvoval Georgetownskou univerzitu, na kterou podle textu Adama Entouse z The New Yorker vydělával, kde se dalo, a později také právnickou fakultu na Yaleově univerzitě. Mezi studii – v roce 1992 – pak působil jako jezuitský dobrovolník v kostele v Portlandu, kde potkal svou první ženu Kathleen Buhleovou.

Mohlo by vás zajímat

Spojené státy již za poslední roky poslaly Ukrajině i Izraeli miliardy dolarů v podobě vojenské pomoci. Ve snaze získat další peníze pro obě země ale Joe Biden čelí těžkým překážkám, třeba chaosu ve sněmovně.

S Kathleen se Hunter oženil v roce 1993 a mají spolu tři dcery – Naomi, Finnegan a Maisy. Manželství vydrželo přes 20 let, v roce 2017 se dvojice oficiálně rozvedla. Předcházel tomu bouřlivý rozvodový proces, během kterého Buhleová Huntera obvinila, že raději utrácel za své zájmy, včetně drog, alkoholu nebo prostitutek, zatímco rodina stěží platila účty.

Více o rozpadu manželství promluvila Kathleen veřejně loni v rozhovoru pro pořad Good Morning America, ve svém prvním televizním rozhovoru vůbec. „Bojoval s obrovskou drogovou závislostí, což je srdcervoucí a bolestivé. Nebyl tím, za koho jsem se provdala,“ rozebírala před miliony diváků.

Drogy a jiné závislosti

Právě drogy a další škodlivé látky, jak již bylo naznačeno i v samotném úvodu, sehrály v životě prezidentova syna velkou roli. Pít prý začal už jako teenager a sám přiznal, že na vysoké škole mu nebyl cizí kokain. Pozitivní test na něj ho ostatně stál třeba místo u amerického námořnictva.

Ze závislostí se opakovaně pokoušel léčit, když ale v roce 2015 podlehl jeho starší bratr Beau rakovině, odpovědí na zármutek mu byl znovu alkohol. Z domu prý tehdy vycházel jen pro další lahev vodky. Podle webu BBC prý dokonce rodinnému příteli sdělil, že „ví, že si všichni myslí, že zemřel ten špatný bratr“.

Za to, že se ze světa alkoholu a drog dostal živý, však podle svých slov v memoárech Beautiful Things vděčí lásce své rodiny.

Tou se mu mimo jiné na chvíli stala i vdova po jeho bratrovi Hallie. Dvojice se rozešla v roce 2019 a jen o několik týdnů později se Hunter po bouřlivém šestidenním románku oženil s jihoafrickou filmařkou Melissou Cohenovou. S tou je prezidentův syn dodnes a mají spolu syna Beaua juniora.

Foto: Teresa Kroeger / Getty Images

Hunter Biden se svým otcem, prezidentem USA.

Dětí má však Hunter celkem pět. Test DNA v roce 2019 totiž potvrdil, že je biologickým a zákonným otcem Navy Robertsové, dcery exotické tanečnice z Arkansasu. Hunter ve svých pamětech tvrdí, že si setkání s matkou své dcery nepamatuje, platí jí však výživné a sám jeho otec nedávno přiznal, že vnoučat má – spolu se dvěma potomky zesnulého Beaua – sedm.

Rodina a byznys

I když synův osobní život Bidenovi jistě často působil vrásky, je to hlavně Hunterovo podnikání, nad kterým se dnes vznáší červený vykřičník a které ne vždy vrhá dobré světlo i na samotného prezidenta.

Příkladem může být doba, kdy Hunter po absolvování Yaleu pracoval v bankovní holdingové společnosti MBNA America, kterou později koupila Bank of America.

Úzké vazby Joea Bidena na tuto banku – jednoho z největších zaměstnavatelů v Delaware a významného přispěvatele na jeho politické kampaně – mu vynesly nelichotivou přezdívku „senátor z MBNA“.

Tomu pak jistě nepomohlo ani to, že když byl Hunter povýšen na výkonného viceprezidenta firmy, jeho otec prosadil v Senátu zákon o reformě bankrotového systému, který byl výhodný právě pro MBNA.

Nejde o jediný případ, kdy se Bidenovi museli obhajovat kvůli podezřelému překrývání zájmů. V posledních letech se hojně mluvilo zejména o Hunterových zahraničních obchodních zájmech v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem. V těch hrají hlavní roli hlavně Čína a Ukrajina a neustále se opakující otázka, zda a jak moc Hunter (ne)využíval jméno svého mocného otce.

USA jako země gerontokracie

Debata o vysokém věku amerických politiků je neustále se vracejícím tématem. Změna obsazení nejvyšších politických příček se za oceánem sice blíží pomalu, dopady by ale mohla mít razantní.

Třeba v roce 2013 Hunter přijal místo spoluzakladatele v představenstvu čínské soukromé kapitálové společnosti BHR; ve fondu později vlastnil 10% podíl. Společnost však byla v Šanghaji zaregistrována jen necelých 14 dní poté, co Hunter odletěl se svým otcem na oficiální viceprezidentskou cestu do Číny a setkal se zde s výkonným ředitelem firmy.

Ukrajina jako trn v oku

Pokud jde o Ukrajinu, ta vyvolává ještě větší kontroverze vzhledem k tomu, že v Obamově administrativě byl Joe Biden osobou zodpovědnou za vztahy mezi Kyjevem a Washingtonem. Středobodem je v tomto případě ukrajinská plynárenská společnost Burisma, jejíhož představenstva byl Hunter součástí a díky které si přišel na 1,2 milionu dolarů ročně (přes 27,5 milionu korun).

Ve stejné době se ale v rámci protikorupčního tažení tehdejší viceprezident Biden spolu s dalšími zasazoval o sesazení nejvyššího prokurátora země Viktora Šokina. Toho tamní parlament v roce 2016 opravdu odvolal, kritici rozhodnutí ovšem tvrdí, že přišel o místo jen proto, že vyšetřoval právě i Burismu.

Po odvolání Šokina měly být Bidenovým dokonce zaslány dvě platby ve výši pěti milionů dolarů, což v přepočtu činí téměř 115 milionů korun. Pravdou ovšem zůstává, že žádná z probíraných podezření zatím nebyla úřady vůči rodině oficiálně vznesena a různá vyšetřování nedokázala s Hunterovou činností spojit i jeho otce, jak by si mnozí republikáni přáli.

Stejně tak je tomu i v případě Hunterova notebooku, který se před lety objevil v opravně v Delaware a který způsobil poprask v prezidentské kampani v roce 2020. Ukrývat by se na něm měly důkazy o Hunterových rozsáhlých příjmech z práce v Číně i na Ukrajině a důkazy o možné korupci či jeho eskapádách pod vlivem alkoholu a drog.

V držení ho však nyní má FBI, která zatím žádné kroky nepodnikla.

Reklama

Doporučované