Hlavní obsah

Britské jednotky brání afghánským spolubojovníkům v útěku do Británie

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Afghánci, kteří pomáhali britské armádě, měli nárok na to, požádat o přesídlení do Spojeného království v rámci programu afghánské relokační a asistenční politiky (ARAP). Stovkám z nich byly žádosti zamítnuty.

Článek

Britské speciální jednotky brání někdejším kolegům z afghánských speciálních jednotek, po jejichž boku bojovali, v emigraci do Británie, napsala dnes zpravodajská stanice BBC Panorama s odkazem na uniklé dokumenty. O přesun do Británie Afghánci usilovali poté, co se západní jednotky stáhly z Afghánistánu a v zemi se v srpnu 2021 opět chopilo moci islamistické hnutí Tálibán.

Stahování západních vojsk z Afghánistánu v roce 2021 bylo poměrně překotné. Mnoho zemí letecky evakuovalo své občany i afghánské spolupracovníky, kterým od nového režimu hrozilo nebezpečí kvůli vazbám na Západ.

Nejméně od roku 2023 chodí žádosti členů afghánských komand do rukou těch britských, která nad nimi musí převzít patronát. Ta to však plošně odmítají, což vede k automatickému zamítnutí žádosti, zjistila BBC.

Britským speciálním jednotkám pomáhala v boji proti Tálibánu i afghánská komanda CF 333 a ATF 444, provázela je i do nejnebezpečnějších operací. Stovky žádostí afghánských vojáků byly přesto podle BBC zamítnuty. Britský deník The Independent už v listopadu uvedl, že desítky členů těchto komand, která Britové sami vycvičili, byly novým režimem v Kábulu mučeny nebo zabity.

Ministr pro ozbrojené síly James Heappey oznámil, že dojde k přezkoumání přibližně 2000 žádostí, a připustil, že rozhodovací proces, na jehož základě byly některé žádosti zamítnuty, nebyl „důkladný“.

Bývalí příslušníci SAS, elitního armádního pluku britských speciálních sil, řekli BBC Panorama, že se domnívají, že právo veta nad afghánskými žádostmi představuje pro britské speciální síly „jasný střet zájmů“.

V Británii totiž právě probíhá vyšetřování možných válečných zločinů členů SAS při operacích v Afghánistánu, jichž se účastnila i afghánská komanda. Při vyšetřování smí vypovídat příslušníci cizích zemí pouze v případě, že jsou v Británii. Pokud by afghánští vojáci přijeli do Británie, mohli by být požádáni o poskytnutí potenciálně významných důkazů, píše BBC.

„V době, kdy jsou některé akce britských speciálních sil vyšetřovány, mělo jejich velitelství zároveň pravomoc zabránit potenciálním svědkům, aby se bezpečně dostali do Spojeného království,“ řekl BBC jeden z bývalých důstojníků britských speciálních sil.

Reklama

Doporučované