Hlavní obsah

Češka, po které po zemětřesení pátraly úřady v Turecku, je mrtvá

Foto: Profimedia.cz

Záchranné práce v Sýrii i Turecku stále pokračují.

Reklama

aktualizováno •

Žena žila v zemi dlouhodobě. Podrobnější informace nebudou úřady s ohledem na rodinu zveřejňovat.

Článek

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i Češka, která v zemi dlouhodobě žila, uvedl ve čtvrtek mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

„Bohužel můžeme potvrdit, že mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná česká občanka,“ řekl Drake pro Expres FM s tím, že další podrobnosti úřad nebude poskytovat s ohledem na pozůstalé. „Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu s rodinou a tureckými úřady,“ sdělil pouze.

Smrt ženy ve čtvrtek potvrdil také český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. Uvedl, že oběť žila v provincii Adiyaman, kde v současnosti působí také jednotka českých záchranářů. Jde podle něj ale o pouhou shodu náhod.

O tom, že se jedna Češka v Turecku s trvalým pobytem v zemi pohřešuje, hovořil ve středu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 16 tisíc obětí, napsala agentura AFP.

V Turecku zemřelo nejméně 12 873 lidí, uvedl dnes ráno turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD). Na syrské straně je podle posledních dostupných údajů 3162 mrtvých.

Reklama

Doporučované