Hlavní obsah

Cesta na Jadran bude rychlejší. Chorvatsko míří do Schengenu

Foto: Profimedia.cz

Češi tak budou moci nově cestovat do Chorvatska bez hraničních kontrol.

Reklama

Vstup Chorvatska do Schengenu se nakonec stane skutečností současně s dalším významným krokem v evropské integraci země, tedy nedávným přijetím eura.

Článek

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie schválili vstup Chorvatska do Schengenského prostoru. Cestující z Česka a dalších částí zóny volného pohybu budou moci do Chorvatska dojet bez hraničních kontrol od začátku příštího roku. Rozhodnutí ministrů oznámilo české předsednictví v Radě EU.

„Chorvatsko získalo jednomyslnou podporu Rady pro vnitřní věci a spravedlnost, 1. ledna 2023 se stáváme členem Schengenu!“ reagoval na twitteru chorvatský premiér Andrej Plenković. Evropský bezhraniční prostor se rozrůstá po více než deseti letech, jako poslední se v roce 2011 připojilo Lichtenštejnsko.

Chorvatsko se přijetí dočkalo tři roky poté, co Evropská komise poprvé vyhodnotila, že země splňuje podmínky pro vstup do zóny bez klasických hranic.

To Bulharsko a Rumunsko se do evropské bezvízové zóny zatím nedostanou. Ministři vnitra Evropské unie se na tom neshodli, jak oznámila eurokomisařka Ylva Johanssonová, podle níž byl proti vstupu Rumunska do Schengenu jeden členský stát a proti Bulharsku dva.

Rakousko už předem oznámilo, že návrh na připojení těchto dvou zemí bude vetovat, píše server Deutsche Welle. „Budu dnes hlasovat proti rozšíření Schengenu o Rumunsko a Bulharsko,“ řekl před hlasováním rakouský ministr vnitra Gerhard Karner.

Rozhodnutí o rozšíření Schengenského prostoru vyžaduje jednomyslný souhlas členských států.

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyjádřil nad vývojem politování, zároveň přivítal rozhodnutí přijmout Chorvatsko.

„Samozřejmě pro české občany, pro které je Chorvatsko tou nejoblíbenější letní destinací, to znamená velkou úlevu, znamená to cestování bez pasu, znamená to cestování bez hraničních kontrol,“ řekl novinářům v Bruselu.

Reklama

Doporučované