Hlavní obsah

Chceme válku ukončit co nejdříve, řekl Putin indickému premiérovi

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módí jednali na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci.

Reklama

Není vhodná doba na válku, řekl indický premiér Módí Vladimiru Putinovi. Ten uvedl, že se Rusko snaží konflikt co nejrychleji ukončit. O pár hodin později pak oznámil, že ruská armáda bude pokračovat ve své ofenzivě na Donbasu.

Článek

Doba není vhodná na válku, řekl podle indického deníku The Times of India v pátek ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi šéf indické vlády Naréndra Módí. Oba státníci se setkali na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v uzbeckém Samarkandu.

„Už jsme o tom spolu několikrát mluvili. Teď máme příležitost probrat, jak budeme dál postupovat na cestě směrem k míru,“ doplnil indický premiér. Pozornost by podle něj měla místo k válce směřovat k otázkám energetické a potravinové bezpečnosti, případně k problémům s hnojivy.

Putin v odpovědi Módímu uvedl, že Rusko udělá vše, co je v jeho silách, aby konflikt na Ukrajině skončil co nejdřív. Dodal, že je to Kyjev, který odmítá diplomatická jednání a snaží se vojenskou cestou dosáhnout svých cílů.

Jen o pár hodin později ruský prezident oznámil novinářům, že Rusko bude dál pokračovat ve své ofenzivě na ukrajinském Donbasu nehledě na pokusy Kyjeva o protiútok. Jak uvádí agentura TASS, plán „speciální vojenské operace“, jak Moskva invazi na Ukrajinu označuje, zůstává podle Putina stejný a nemění se.

Odkud už Ukrajinci vyhnali okupanty

Ukrajinské síly v posledních dnech zaznamenávají úspěchy v Charkovské i Chersonské oblasti. Mapy přehledně zobrazují, z jakých území už Ukrajinci vyhnali okupanty.

Ukrajinská strana v posledních týdnech přešla do protiofenzivy na jihu a severovýchodě Ukrajiny, kde donutila ruské síly k ústupu. Moskva zatím v souvislosti s ukrajinským postupem slova jako protiofenziva či protiútok nepoužívala, osvobození Charkovské oblasti Ukrajinou a stažení svých vojáků vysvětluje jako přeskupení ruských sil.

Reklama

Doporučované