Hlavní obsah

Nehoda, nebo útok? Ruská šachová legenda leží v nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Anatolij Karpov (na archivním snímku) mnohým uvázl v paměti díky dlouholeté vzájemné rivalitě s Garrim Kasparovem.

Reklama

Putinův muž a jeden z nejlepších šachistů všech dob Anatolij Karpov je od pondělí hospitalizován v moskevské nemocnici. Důvodem je podle médií pád, během kterého si zlomil nohu a přivodil poranění mozku.

Článek

Už třetí den je kolem jedenaasedmdesátiletého Anatolije Karpova, který svou zemi proslavil výkony v šachovém světě, poněkud zmatek. Bývalý mistr světa se totiž nachází v nemocnici v Moskvě, kde se podle slov své dcery ocitl nešťastnou náhodou, když před dvěma dny upadl poblíž dolní komory ruského parlamentu.

Deník Izvestija informoval, že šachistovi byl diagnostikován otok mozku, mnohočetná poranění hlavy a zlomenina levé stehenní kosti. Ještě tentýž den tak měl být na jednotce intenzivní péče připojen na umělou plicní ventilaci a moskevští lékaři jeho stav vyhodnotili jako vážný. Připojení k ventilaci i zlomeninu však popřel jeho asistent Albert Stepanjan.

„Skutečně došlo k nepříjemnému incidentu,“ cituje státní agentura TASS Stepanjana. „Anatolij uklouzl, upadl a udeřil se do hlavy. Byl převezen do nemocnice, kde ho lékaři ošetřili. Nemá žádné zlomeniny a je při vědomí, utrpěl ale otřes mozku. Lékaři mu řekli, že bude propuštěn do týdne.“

Informací o zlomenině se ovšem i nadále drží jiná z ruských státních agentur – RIA Novosti. Ta nicméně v průběhu úterý informovala, že Karpov je stabilizovaný a podle nejmenovaného zdroje, který s novináři mluvil, se cítí dobře. Na debatu o propuštění z nemocnice je prý však příliš brzy a Karpov potřebuje pokračovat v léčbě.

Nejasné jsou ovšem také okolnosti, za kterých měl šachista ke zraněním přijít. Výpověď Karpovovy dcery je totiž v rozporu s informacemi předsedy Všeruské hnutí podnikatelů, který 31. října na Telegramu napsal, že Karpov byl napaden neznámou osobou a nyní je v umělém spánku. Podle některých médií měl být zase pod silným vlivem alkoholu.

Informace o útoku i kómatu ovšem opět popírá Karpovův asistent Stepanjan a o zlepšení manželova stavu se pro deník Izvestija krátce rozpovídala i šachistova partnerka Natalija. „Je při vědomí, velmi aktivní, necítí žádné neduhy, spěchá domů a zlobí se, že ho nepustí. Doktoři říkají, že je ještě brzy, musí ještě ležet a odpočívat.“

Mohlo by Vás zajímat

Když světová šachová jednička obvinila svého soupeře z podvádění, rozpoutalo to nejedno vyšetřování.

Vzhledem k tomu, že ruská média jsou pod velmi přísnou kontrolou státu, je nutné, aby lidé zveřejněné informace brali s rezervou.

Ke Karpovovi již však směřují přání brzkého uzdravení i z nejvyšších pater – mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že Kreml o hospitalizaci bývalého mistra světa v šachu ví a přeje mu, aby se brzy uzdravil.

K Vladimiru Putinovi má Karpov svým způsobem blízko – již několik let je poslancem ruské Státní dumy, a to za vládní stranu Jednotné Rusko, jejímž prezidentským kandidátem je právě úřadující ruská hlava státu. V Rusku je navíc šachista vnímán jako prorežimní postava a všeobecně byl již v době Sovětského svazu vnímán jako silný komunista.

Britský bulvární deník Daily Mail informoval, že šachista volal po ukončení války na Ukrajině. Uváděné Karpovovy citace nicméně nelze dohledat a v rozporu s tímto tvrzením je i jeho dosavadní chování. Kvůli jeho podpoře nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny na něj v předvečer ruské invaze dokonce uvalila sankce Evropská unie.

Mohlo by vás zajímat

Popularita šachů minulý rok prudce stoupla. Vděčí za to pandemii i populární minisérii Netflixu Dámský gambit.

Kvůli podpoře ruské agrese mu pak v březnu tohoto roku Mezinárodní šachová federace doživotně odejmula titul velvyslance. Když v dubnu 44 předních ruských šachistů vyzvalo v otevřeném dopise k ukončení války, Karpovův podpis mezi nimi chyběl.

V září mu pak švýcarské úřady neudělily vstupní víza, aby se zúčastnil promítání šachového filmu Mistr světa. „Rusofobie dosáhla své nejvyšší hranice. V Americe a Evropě je na úrovni genocidy ruského lidu,“ komentoval tehdy rozhodnutí šachista.

Poprvé se Karpov stal mistrem světa v šachu v roce 1975 poté, co americký šachový velmistr Bobby Fischer odmítl obhajovat svůj titul. I když tedy pozici světové jedničky nejdříve získal kontumačně, úspěšně ji obhájil roku 1978 a následně i v roce 1981. V obou případech porazil sovětského a později švýcarského velmistra Viktora Korčného.

Za oponou Dámského gambitu

Autorům úspěšného seriálu Dámský gambit pomáhal se scénářem i bývalý slavný šachový šampion Garry Kasparov. Televizní společnost Netflix si ho najala, aby šachové partie vypadaly reálně.

Do paměti mnohých se Karpov zapsal zejména díky dlouholeté vzájemné rivalitě s ruským velmistrem Garrim Kasparovem, v jehož prospěch nakonec o titul světové jedničky v roce 1985 přišel.

Právě Kasparov je na rozdíl od Karpova znám jako tvrdý kritik politiky Kremlu, který již před lety přesídlil do Spojených států.

Karpov je nicméně spjat i s Českou republikou. Několik let zde pod jeho záštitou probíhala takzvaná Lidická simultánka a některých jejích ročníků se osobně zúčastnil právě i ruský velmistr. Šlo o exhibiční vystoupení, během kterého hrál současně na dvou a více šachovnicích proti vícero hráčům.

V roce 2005 si Karpov zahrál také s nejlepších českým hráčem Davidem Navarou. Obě jejich odehrané partie na šachovém festivalu v Česku skončily remízou.

Reklama

Doporučované