Hlavní obsah

Čína by měla Rusku dát jasný vzkaz ohledně Ukrajiny, vyzývá Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: LCV, Shutterstock.com

Francouzský ministr zahraničních věcí Stéphane Séjourné.

Reklama

„Očekáváme, že Čína vyšle do Ruska velmi jasné vzkazy ohledně války na Ukrajině,“ řekl po jednání v Pekingu francouzský ministr zahraničních věcí Stéphane Séjourné. Jeho protějšek ale na toto téma mlčel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína by měla Rusku adresovat „velmi jasné vzkazy“ ohledně války na Ukrajině. Řekl to dnes podle agentury AFP francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné v Pekingu na společné tiskové konferenci se svým čínským protějškem Wangem I. Ministři rovněž hovořili o potřebě silných ekonomických vztahů mezi Čínou a Francií.

„Očekáváme, že Čína vyšle do Ruska velmi jasné vzkazy,“ řekl Séjourné, když se zároveň vyslovil pro „rovnováhu sil příznivou pro Ukrajinu“. Dodal, že Čína „zjevně hraje klíčovou roli v nezávislosti a respektování mezinárodního práva, což zahrnuje i suverenitu Ukrajiny“.

Peking, který k rusko-ukrajinské válce navenek zaujímá neutrální postoj, s Moskvou od začátku její invaze na Ukrajinu prohloubil vztahy a vyslovuje se pro politické urovnání konfliktu, připomíná AFP. Západ přitom Čínu opakovaně nabádá, aby hrála aktivnější roli a využívala svého vlivu na Moskvu.

„Tato válka se týká celého mezinárodního společenství,“ zdůraznil šéf francouzské diplomacie. „Jsme přesvědčeni, že nebude trvalý mír, pokud se o něm nebude jednat s Ukrajinci,“ řekl dále francouzský ministr. „V Evropě nebude bezpečí, pokud mír nebude v souladu s mezinárodním právem,“ dodal Séjourné.

Jeho čínský protějšek Wang kladl důraz na dvoustranné hospodářské vztahy mezi Čínou a Francií a podle AFP se ve svém úvodním slově na tiskové konferenci o ruské válce proti Ukrajině vůbec nezmínil. Zdůraznil, že Čína bude dovážet ještě více vysoce kvalitních výrobků a služeb z Francie, a vyjádřil naději, že Francie poskytne čínským firmám férové podnikatelské prostředí. Vyslovil se také pro prohloubení spolupráce v oblastech leteckého a kosmického průmyslu, zemědělství či zelené transformace.

Francie, která je podobně jako Německo znepokojena mimo jiné dovozem levných elektromobilů z Číny, podle francouzského ministra bude pokračovat v jednání o snižování rizik pro francouzský trh, nehrozí ale protekcionistická opatření. Není žádoucí oddělovat se ekonomicky od Číny, namístě je ekonomická rovnováha, při které bude obchod spočívat na zdravém a udržitelném základě, prohlásil Séjourné.

Reklama

Doporučované