Hlavní obsah

Další záchranáři opouštějí Turecko. Kvůli obavám o vlastní bezpečnost

Foto: Profimedia.cz

V Turecku zemřelo v důsledku ničivého zemětřesení přes 30 tisíc lidí.

Reklama

Záchranné akce po zemětřesení v Turecku a Sýrii stále probíhají v plném proudu. Mezinárodní záchranáři ale mají kvůli nespokojenosti místních obavy o vlastní bezpečnost. Turecko tak opustily týmy z Izraele, Německa i Rakouska.

Článek

Izraelská organizace pro pomoc při mimořádných událostech v neděli oznámila, že pozastavila svou záchrannou operaci při zemětřesení v Turecku a vrátila se domů kvůli „významnému“ bezpečnostnímu ohrožení svých zaměstnanců.

Organizace United Hatzalah vyslala skupinu přibližně 40 dobrovolníků, z většiny zdravotníků, na pomoc při záchranných pracích na jihu Turecka. Pracovali konkrétně v Kahramanmaraşu, jednom z měst, které bylo zemětřesením postiženo skoro nejvíce. Tým, který se do Turecka vydal minulé úterý, asistoval u 15 úspěšných záchranných akcí, včetně tří, při nichž byly ze sutin vytaženy děti.

Delegace se měla původně vrátit po deseti dnech. Poté se rozhodla vrátit o něco dříve, ale rozhodla se vrátit ještě dříve kvůli blíže nespecifikované „konkrétní a bezprostřední hrozbě“. Uvedl to Dov Maisel, viceprezident operací United Hatzalah.

Mluvčí organizace uvedl, že k rozhodnutí nutně nevedla jedna konkrétní hrozba, ale že existovaly dvě obecnější obavy: Za prvé blízkost syrské hranice a tureckého města Gaziantep, které v posledních letech zaznamenalo aktivity Islámského státu. Jako riziko Izraelci ale také vnímali rostoucí nepokoje mezi tureckými občany, které vyvolala „špatná reakce jejich vlády na zemětřesení“.

Mluvčí dodal, že obyvatelé Kahramanmaraşe a okolních oblastí, kde podle odhadů zemřelo při otřesech více než 10 000 lidí, jsou stále více frustrováni postupem vlády v souvislosti se zemětřesením. Zejména jde o rozhodnutí urychleně pohřbívat oběti v hromadných hrobech – existují obavy, že to může vyústit v násilnosti.

Fotky zázraků z Turecka a Sýrie

„Objevily se výhrůžky různým mezinárodním delegacím, že unesou záchranáře a budou za ně požadovat výkupné. Turecko chce opustit i mnoho dalších týmů kvůli tomu, jak místní obyvatelé berou vládní poselství,“ řekl mluvčí.

„Věděli jsme, že vyslání našeho týmu do této oblasti Turecka, která se nachází v blízkosti syrských hranic, představuje určitou míru rizika. Bohužel jsme právě obdrželi zpravodajské informace o konkrétním a bezprostředním ohrožení izraelské delegace, a proto jsme museli upřednostnit bezpečnost našeho personálu,“ uvedl viceprezident skupiny pro operace Dov Maisel.

Izraelská vojenská delegace nicméně v Turecku zůstane a bude provozovat polní nemocnici. V té podle izraelské strany již ošetřila stovky lidí.

Vláda podle Turků reakci na katastrofu nezvládla

Místní obyvatelé jsou reakcí turecké vlády na katastrofu rozzuřeni. Za urážlivý považují dle webu Times of Israel pokus „zamést katastrofu pod koberec“, který podle nich turecká vláda vykonává například plánem na urychlené pohřbení obětí v masových hrobech.

Někteří z nich tak údajně plánovali vyvinout tlak na tureckou vládu únosem mezinárodních záchranných týmů, protože by si tím získali mezinárodní pozornost. Jinými slovy, hrozba se netýká pouze Izraelců. Hněv je namířen proti turecké vládě a mezinárodní týmy jsou cílem potenciálního útoku jen proto, aby to získalo maximální publicitu.

Skupina United Hatzalah zveřejnila na twitteru snímky, jak v sobotu pomáhala pracovníkům tureckého Červeného půlměsíce zachránit ze sutin muže, který v nich byl uvězněn pět dní.

Turecko opouští i Rakušané a Němci

Stáhnout se z důvodu obav o bezpečnost se rozhodli i příslušníci rakouské armády a německých záchranářů. Německá skupina ISAR citovala „zprávy o střetech mezi různými frakcemi“ podél syrské hranice a o střelbě.

Mluvčí rakouské armády uvedl, že došlo ke „střetům mezi místními skupinami“, aniž by uvedl podrobnosti. Agentuře AFP řekl, že 82 vojáků z jednotky rakouských sil pro pomoc při katastrofách čeká na pokyny v jižní provincii Hatay „v základním táboře s dalšími mezinárodními organizacemi“.

Podobné rozhodnutí o zastavení záchranných operací přijala v Německu Spolková agentura pro technickou pomoc (TSW) a nevládní organizace specializující se na pomoc obětem přírodních katastrof ISAR.

„V posledních hodinách se bezpečnostní situace v provincii Hatay zřejmě změnila. Přibývá zpráv o střetech mezi různými frakcemi. Došlo také ke střelbě,“ uvedl mluvčí ISAR Stefan Heine.

Mezi Izraelem a Tureckem panuje dlouhodobé napětí, které se v posledních letech ještě více vyostřilo kvůli různým politickým, vojenským a diplomatickým sporům. Vztahy mezi oběma zeměmi prošly několika vzestupy a pády, s obdobími spolupráce a obdobími zvýšeného napětí.

V Turecku není násilné chování lidí vůči záchranným týmům rozšířeným jevem. Naprostá většina lidí v Turecku podle místních médií respektuje a oceňuje důležitou práci záchranářů, jako jsou zdravotníci, hasiči a policisté. Není však neobvyklé, že pracovníci záchranných služeb čelí při své práci výzvám a nebezpečným situacím.

V jihovýchodním Turecku zemřelo v důsledku zemětřesení téměř 30 000 lidí a v Sýrii více než 3500 lidí. Turecké bezpečnostní složky zatkly desítky lidí pro podezření z rabování a dalších trestných činů.

Reklama

Doporučované