Hlavní obsah

Daruj orgány, bude ti odpuštěno. Americký stát chystá reformu vězeňství

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americký stát Massachusetts projednává návrh zákona, který by trestancům umožnil zapojit se do programu dárců orgánů. Za odměnu by jim úřady zkrátily trest.

Článek

Vězni v americkém státě Massachusetts by mohli získat možnost zajistit si zmírnění trestu darováním orgánů nebo kostní dřeně. Počítá s tím návrh zákona, který momentálně projednává tamní Kongres, píše britský deník The Guardian. Návrh předložili dva demokratičtí zákonodárci - Carlos Gonzales a Judith Garciová.

Dárcovský program by se podle novely stal součástí státního nápravného systému. Výměnou za darování by se odsouzeným odečetly z trestu minimálně dva měsíce, maximálně pak jeden rok.

Vhodnost potenciálních kandidátů pro zapojení do programu posoudí pětičlenná komise. Rozhodne také o délce trestu, která bude dárcům odpuštěna.

V současné době umožňuje Federální úřad pro věznice dárcovství pouze v případě, je-li příjemce orgánů rodinným příslušníkem vězně.

Mnoho státních věznic nemá způsob, jak trestance do dárcovství zapojit. Tuto možnost nemají ani popravení zločinci, a to ani v případě, kdy se zaregistrují do systému dárců.

Pokrok v přípravě transplantací

IKEM je díky bývalému vývojáři her průkopníkem hi-tech medicíny. Na zákroky se tam připravují ve virtuální realitě. Modely jater a ledvin pacientů sleduje víc lékařů naráz a brzy se spojí i se zahraničím.

Podle Sjednocené sítě pro sdílení orgánů (UNOS), která v USA spravuje seznam čekatelů na orgány a dárců, čeká ve Spojených státech na transplantaci přes sto tisíc lidí. Polovina je na aktivní čekací listině.

Jen ve státě Massachusetts vyhlíží transplantaci kolem pěti tisíc obyvatel. Zákonodárci doufají, že jejich návrh pomůže počet snížit a navíc zmírní rasové rozdíly v systému, který podle nich znevýhodňuje Afroameričany a Hispánce.

Návrh zákona ale čelí také kritice. Političtí komentátoři novelu označují jako dystopickou, píše list Miami Herald, který upozorňuje, že návrh se nelíbí ani některým obyvatelům státu.

Kromě pochyb o tom, jestli je novela v souladu s etikou, může zákon porušit federální legislativu. Zákon o transplantaci orgánů z roku 1984 kriminalizuje darování nebo přijímání lidských orgánů za určitou protihodnotu, kterou je v tomto případě možné snížení trestu.

V současné době je Massachusetts jediným státem, který o podobné novele diskutuje. Dříve obdobný návrh projednávali zákonodárci v Jižní Karolíně. Snaha ztroskotala na obavách, že státní legislativa půjde proti federální.

Jeden z navrhovatelů, Carlos Gonzales, připustil, že dárcovský program pro vězně může vzniknout i bez zavedení motivace v podobě snížení trestu. „Jsme otevřeni diskuzi, zda je snížení trestu za darování orgánů odpovídající,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované