Hlavní obsah

Dekády se vesnice bála, že ji pohltí hora. Kamení ale nakonec přineslo naději

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Kamení se zastavilo jen kousek před vesnicí. Není ale jisté, jestli může přijít další sesuv.

Reklama

Malebná vesnička Brienz ve Švýcarsku se konečně dočkala dlouho předpovídaného sesuvu kamení. Ten obec těsně minul a dal místním naději, že se budou moct vrátit.

Článek

Asi 85 obyvatel švýarské vesnice Brienz se muselo v květnu sbalit a opustit svůj domov s vidinou, že už se možná nikdy nevrátí. Obec desítky let ohrožoval sesuv půdy z nedalekého svahu a minulý měsíc geologové varovali, že masa kamení se utrhne co nevidět.

Po několika týdnech na sesuv konečně došlo. Nakonec ale nebyl tak destruktivní, jak se čekalo, což dává místním naději, že se budou moct vrátit.

Kamenná řeka vesnici de facto minula - zastavila se těsně před budovou školy ležící na kraji obce a zničila jen malou boudu za vesnicí.

„Nejlepší na tom je, že se stalo to, co jsme nečekali, sesuv přišel, ale nezpůsobil poškození ve vesnici,“ řekl k tomu podle New York Times mluvčí oblasti Christian Gartmann.

Na oslavy je nicméně ještě brzy. Oblast od pátku studují geologové, kteří mají říct, jestli je po všem a další sesuv nehrozí, nebo jestli nebezpečí přetrvává. Podle předběžných odhadů se zřítily asi dvě třetiny až tři čtvrtiny nestabilní části hory.

Šance, že návrat do vesnice bude vyhodnocen jako bezpečný, je podle Gartmanna „velmi dobrá“.

„Ještě nevíme, jestli se budeme moct vrátit zpátky před dalším jarem. Mohlo to ale dopadnout o hodně hůř,“ popsal své dojmy deníku jeden z místních.

Reklama

Související témata:
Brienz

Doporučované