Hlavní obsah

Tři roky v kobce. Novinářka držená v Číně poslala vzkaz z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vaughn Ridley/Web Summit/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Australsko-čínská novinářka Čcheng Lej.

Reklama

Australsko-čínskou novinářku Čcheng Lej už tři roky vězní v Číně. Teď poprvé veřejně promluvila - v dopise, který nadiktovala australskému diplomatovi. Popisuje v něm drsné podmínky svého věznění i to, jak se jí stýská.

Článek

„Toto je milostný dopis pro 25 milionů lidí a 7 milionů kilometrů čtverečních země. Země bohaté na přírodu, krásu a prostor,“ začíná své prohlášení novinářka Čcheng Lej odkazem na Austrálii, zemi, která se jí stala domovem. „Tady to není stejné, tři roky jsem neviděla strom,“ přiznává vzápětí.

Prohlášení, které Čcheng v Pekingu nadiktovala konzulárnímu úředníkovi, a které následně obdržel i její partner Nick Coyle, získala mimo jiné australské televizní stanice ABC News.

„Stýská se mi po slunci. Do mé cely sice svítí oknem, ale mohu v něm stát jen deset hodin ročně,“ popisuje novinářka přísné podmínky, které v pekingské věznici panují.

Čcheng Lej se narodila v Číně, se svými rodiči se v deseti letech přestěhovala do australského Brisbane. Pracovala jako novinářka v čínských státních médiích, než byla v srpnu 2020 zatčena. Bylo to krátce po zhroucení diplomatických vztahů mezi Pekingem a Canberrou kvůli nejasnostem ohledně původu koronaviru i podezřením z čínských špionážních aktivit.

Komunistická země novinářku obvinila z vyzrazování státních tajemství v zámoří. Podrobněji obvinění nezná ani její rodina. Čcheng ale nařčení odmítá.

Další případ Australana zatčeného v zahraničí

Australského filmového tvůrce Jamese Ricketsona zatkli policisté v Kambodži loni v červnu. Hrozilo mu až šest let vězení. Obviněný byl ze špehování. Nyní však dostal výjimečnou milost. Zdali opustil vězení, zatím není jasné.

Nejdřív byla umístěna do zařízení s přísným dohledem, v němž zadržované osoby nesmějí mít kontakt s vnějším světem. Později se dostala do vězení, kde se jednou za měsíc může vídat s australskými diplomaty. V březnu 2022 ji za zavřenými dveřmi odsoudili. Dosud neví, jaký verdikt v jejím případě padl.

Čcheng ve svém vzkazu přiznává, že jí nejvíc chybí rodina, především její dvě děti. „Každý rok se ložní prádlo na dvě hodiny vyvětrá na slunci. Když se mi naposledy vrátilo, zabalila jsem se do přikrývky a představovala jsem si, že mě pod sluncem objímá moje rodina,“ uvádí.

„Nejvíc ze všeho mi chybí moje děti“

„Myslím, že fakt, že už ji tři roky vězní, se jí velmi dotýká,“ řekl televizi ABC partner novinářky Nick Coyle. „Skutečně je to zpráva pro Australany. Snaží se s nimi komunikovat, ukázat jim, kým je a co na své zemi miluje. Je to země, ve které se cítí velmi šťastná, takže jí chybí,“ sdělil.

Sama Čcheng pak vyjmenovává, co všechno z domova postrádá. „Stýská se mi po Australanech, po zavírací době stánků na trzích s potravinami. Po řeznících vyvolávajících ceny a po nedělních bleších trzích,“ píše. „Vyrůstala jsem jako čínská Australanka, měla jsem dvě identity a často se to ve mně pralo. V humoru ale pokaždé zvítězil ten australský,“ vzpomíná taky na dětství.

Coyle potvrdil, že od té doby, co opustila zařízení s přísným dozorem, může Čcheng jednou měsíčně napsat dopis svým dětem a rodičům. „Snaží se být optimistická, aby se o ni její blízcí nebáli,“ popsal. Australská vláda podle něj sice organizuje pravidelné konzulární návštěvy, přesto má ale Coyle o svou partnerku obavy.

„Čím dál víc si všímám toho, jakou daň si na ní vybírá dlouhodobé odloučení od dětí. To je bezpochyby to nejtěžší,“ řekl. „Zameškala, když její dcera nastoupila na střední školu. Její syn tam půjde příští rok. To jsou časy, které se nevrátí. Její dcera potřebuje mámu, která s ní v tomto období bude,“ dodal.

I sama Čcheng koneckonců uzavírá svou zprávu veřejnosti krátkým, ale emotivním prohlášením: Nejvíc ze všeho mi chybí moje děti.

Čína a nucené práce

Nucená práce je jedním z hlavních nástrojů genocidy Ujgurů, říká pro Seznam Zprávy Louisa Greveová. Lidskoprávní expertka má za to, že postihy vůči Rusku ukazují, že se Evropě vyplatí uvalit co nejdřív sankce i na Čínu.

Nová vláda jako naděje?

Od výměny australské federální vlády se vztahy mezi Čínou a Austrálií zlepšily. Coyle, který do července minulého roku pracoval jako šéf Čínsko-australské obchodní komory, navíc uvedl, že vyřešení případu by mohlo obě země ještě víc sblížit.

„Řekl bych, že to bude klíčové pro zlepšení atmosféry,“ sdělil. „Čím dříve se tento případ vyřeší, tím dříve se budeme moci soustředit na pozitivní aspekty vzájemné spolupráce,“ dodal.

Australská ministryně zahraničních věcí Penny Wongová říká, že Canberra novinářku důsledně hájila. „Požadovali jsme, aby v jejím procesu byly dodrženy základní standardy spravedlnosti, spravedlivý proces a dostávalo se jí humánního zacházení v souladu s mezinárodními normami,“ tvrdí.

„Čína se řídí vládou práva. Čínské soudní orgány se případem zabývaly v souladu se zákonem a zákonná práva Čcheng Lej jsou pod plnou ochranou,“ reagovala čínská ambasáda v Canbeře na dotaz australské stanice. Velvyslanectví také uvedlo, že Čína je připravena naslouchat australským požadavkům a poskytnout pomoc v rámci zákona.

Partner novinářky Nick Coyle pouze doufá, že její případ bude rychle vyřešen. „Doufám, že bude co nejdříve zpátky doma u své rodiny. Aby si mohla žít dál a její děti měly zpátky matku,“ uzavírá pro australskou ABC.

Reklama

Doporučované