Hlavní obsah

Do ostřelované jaderné elektrárny v Záporoží jede mezinárodní tým expertů

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Záporožskou jadernou elektrárnu.

Reklama

aktualizováno •

Mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se vydala na cestu do Záporožské jaderné elektrárny, oznámila agentura AFP.

Článek

Informaci, že tým mezinárodní agentury je na cestě do Záporoží, oznámila agentura AFP s odvoláním na generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho, který misi vede. Grossi o přístupu do jaderné elektrárny vyjednával v uplynulých dnech s vysokými diplomatickými představiteli. Tým by podle tisku mohl na místo přivézt náhradní díly a přístroje pro monitorování radiace.

Do největší jaderné elektrárny v Evropě, z jejíhož ostřelování se v poslední době vzájemně obviňují Ukrajina a Rusko, by mise měla podle ředitele přicestovat „později v tomto týdnu“. Detaily cesty ale podle agentury AP nejsou známy.

„Musíme chránit bezpečnost a zabezpečení největšího jaderného zařízení na Ukrajině a v Evropě,“ napsal Grossi na Twitteru.

Reaguje Ukrajina i Rusko

Na oznámení již zareagovala ukrajinská strana. „Tato mise bude nejtěžší v historii MAAE kvůli bojové činnosti, kterou Rusko na místě provádí,“ citovala agentura AFP z vyjádření šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby při pondělní návštěvě Stockholmu. „Očekáváme, že mise učiní jasná prohlášení o porušení všech protokolů o jaderné bezpečnosti,“ dodal s tím, že Moskva „vystavuje Ukrajinu a celý svět nebezpečí jaderné havárie“.

Zopakoval také výzvu Kyjeva, aby ruské síly oblast kolem elektrárny opustily. „Rusko musí odejít. A MAAE a další země je musí přimět k odchodu,“ apeloval Kuleba.

Oznámení MAAE okomentovala i Moskva. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova vstoupí členové mise do Záporožské JE z území kontrolovaného Ukrajinou. „Moskva zajistí bezpečnost mise na území pod svou kontrolou,“ uvedl podle agentury TASS s tím, že příjezd mise je v ruském zájmu. „Další postup“ ohledně činnosti mise bude podle něj projednán na místě.

Přečtěte si celý rozhovor s Danou Drábovou:

Současně Peskov vyzval mezinárodní společenství k vyvinutí tlaku na Ukrajinu, aby „přestala ohrožovat evropský kontinent ostřelováním“ elektrárny a okolních oblastí. Vytvoření demilitarizované zóny kolem jaderného zařízení, po němž volá Západ, podle mluvčího „nepřipadá v úvahu“.

Ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov v pondělí podle agentury Reuters uvedl, že Moskva věří, že misi MAAE se podaří „rozptýlit četné spekulace o (údajně) nepříznivém stavu v Záporožské jaderné elektrárně“.

Grossi a 13 „neutrálních“ expertů

Ředitel MAEE Grossi v uplynulých dnech vyjednával o přístupu s ukrajinskými diplomaty ve Vídni, ruskými představiteli v Istanbulu i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži. Mise MAAE by podle tisku mohla do jaderného zařízení přivézt náhradní díly, přístroje pro monitorování radiace a další důležitý materiál.

Podle AP se Grossi na místo vydává s dalšími 13 experty. Vychází tak ze snímku, který generální ředitel zveřejnil na Twitteru. Deník The New York Times o víkendu informoval, že experti z Grossiho mise budou z „z většinou neutrálních zemí“. Na soupisce tak podle listu nejsou odborníci ze Spojených států ani Británie, které Moskva považuje za protirusky zaujaté.

Ukrajinská energetická společnost Enerhoatom o víkendu upozornila na vysoké riziko úniku radioaktivních látek v důsledku pokračujícího ruského ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, okupované ruskými vojsky od počátku března. Ruské ministerstvo obrany a Rusy dosazené okupační úřady naopak z ostřelování elektrárny a města Enerhodar obvinily ukrajinské jednotky. Ruské ministerstvo i ukrajinská společnost nicméně shodně uvedly, že nebyla zjištěna zvýšená úroveň radiace.

Reklama

Doporučované