Hlavní obsah

Přední výrobce munice nemůže zvýšit produkci. V cestě mu stojí TikTok

Foto: Profimedia.cz

Protitankový projektil pro použití s přenosným raketometem M72 z dílny muniční společnosti Nammo

Reklama

Norské firmě na výrobu munice brání v dalším rozšiřování nové datové centrum TikToku. Sídlí kousek od ní a spotřebovává veškerou volnou elektřinu v oblasti. Ředitel společnosti tvrdí, že nemusí jít o náhodu.

Článek

Firma Nammo, kterou spoluvlastní norská vláda a finská státem kontrolovaná obranná společnost, patří mezi největší výrobce munice v Evropě. Spolu s válkou na Ukrajině její význam ještě vzrostl. Poptávka po jejím zboží je nyní větší než kdy jindy.

S plánovanou expanzí výroby to ovšem vypadá bledě. V cestě jí stojí nové datové centrum sociální sítě TikTok, které sídlí nedaleko ní a spotřebovává veškerou volnou elektřinu v oblasti, píše server Financial Times, který na případ upozornil.

Když společnost Nammo informovala o záměru rozšířit svou největší továrnu v Raufossu ve středu Norska, zjistila, že na její provoz už v oblasti nezbývá dostatek elektřiny. Místní dodavatelé energií jí sdělili, že veškerá volná elektřina bude putovat do budov jejich hlavního zákazníka – do nového datového centra platformy TikTok.

Zda se jedná o pouhou náhodu, nebo Čínou vlastněná firma blokuje expanzi obranné firmy záměrně, zůstává v tuto chvíli nejasné. Generální ředitel Nammo Morten Brandtzæg tvrdí, že zcela vyloučit nelze ani jednu variantu.

Situace je však podle něj za všech okolností velmi frustrující. „Jsme znepokojeni, protože vidíme, že náš budoucí růst ohrožuje úložiště kočičích videí,“ uvedl Brandtzæg pro Financial Times.

Čína jako zbrojní velmoc

Čína je druhým největším producentem zbraní a boom zažívá nejen v objemu výroby, ale i v technologiích. Většinu produkce si navíc nechávala pro sebe. Pokud Peking bude chtít, nepochybně může Moskvě dát lákavou nabídku.

V norském městě Hamar, které leží 25 kilometrů od továrny v Raufossu, vyrostou nejméně tři nová datová centra TikToku. První z nich má být dokončeno už v listopadu letošního roku, informoval norský provozovatel datových center Green Mountain.

Lokální energetická společnost Elvia tvrdí, že TikToku zásoby elektřiny slíbila jednoduše proto, že si o ně řekl jako první. „Pokud si Nammo objedná kapacitu, bude v závislosti na tom, kolik jí potřebuje, trvat nějakou dobu, než bude dostupná, protože je třeba posílit přenosovou síť,“ tvrdí Elvia.

Ukrajina urgentně žádá o další munici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu pro japonský server The Yomiuri Shimbun uvedl, že ukrajinská armáda nemůže zahájit očekávanou jarní ofenzivu, dokud od svých spojenců nedostane další vojenskou pomoc.

Situace na východě Ukrajiny podle Zelenského „není dobrá“. „Čekáme na munici od našich partnerů,“ shrnul podle stanice BBC Zelenskyj.

Ukrajinská armáda denně spotřebuje přibližně 6000 nábojů, což se rovná ročním objednávkám z menší evropské země, připomíná server Financial Times. Podle šéfa společnosti Nammo by Ukrajina denně využila i 65 000 nábojů, pokud by je měla k dispozici.

Brandtzæg tvrdí, že evropský muniční průmysl musí do budoucna investovat do nových továren až dvě miliardy eur, aby byl schopen držet krok s ukrajinskou poptávkou.

Šéf komise pro rozvoj podnikání v oblasti, kde Nammo sídlí, uvedl, že se pokusí udělat vše pro to, aby mohla společnost v plánovaném rozšiřování pokračovat. Zajištění jejich rozvoje je totiž podle něj v norském národním zájmu.

Reklama

Doporučované