Hlavní obsah

Dva měsíce, dvoje povodně. „Už toho máme dost,“ stěžují si Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek obce Blendecques na severofrancouzské řece Aa, 4. ledna 2024.

Reklama

Strach, únava i vztek. Obyvatelům severofrancouzského departementu Pas-de-Calais po dvou měsících domovy opět zaplavila voda. Více než 370 lidí už museli záchranáři evakuovat. Na pomoc jim ve středu vyrazil i tým českých hasičů.

Článek

Sever Francie zasáhla po dvou měsících další vlna ničivých záplav. Lidé zoufají, protože domovy, které v posledních týdnech pracně dávali dohromady, jsou opět pod vodou.

Do Francie začátkem roku dorazila bouře Henk. Vůbec nejsilněji deště zasáhly severofrancouzský departement Pas-de-Calais, kde meteorologický servis Météo-France vyhlásil nejvyšší stupeň povodňové výstrahy. A ve čtvrtek pršelo v regionu dál.

„Mám pocit, že to nikdy neskončí. Pokračuje to,“ uvedla pro francouzskou stanici BFMTV Jessica, která žije v obci Blandecques. Stejně jako mnozí její sousedi i ona velkou vodu přečkává v tamní tělocvičně, která se proměnila v komunitní centrum.

Řeka Aa se v departementu Pas-de-Calais od podzimu vylila ze svých břehů už několikrát. Během čtvrtka sice začala ustupovat, velká část oblasti ale zůstává pod vodou. Bez elektřiny je zhruba 10 000 domácností.

Kde leží Pas-de-Calais?

Obyvatelé obce Arques si stěžují, že situace je ještě horší než v listopadu, kdy udeřila bouře Ciarán. Tehdy prý voda z ulic poměrně rychle zmizela, teď na ústup čekají marně.

„Jsme zdrceni. Nevíme, co máme dělat,“ popisují Camille a Jean-Marie, kteří zůstali v domě obehnaném vodou.

Obyvatelé obce si stěžují na to, že kvůli záplavám, které zablokovaly celé ulice, uvázli doma a nedostanou se na nákup ani do práce.

„Snažím se dostat do práce, ale nejde to. Blendecques je zavřený, Arques je zavřený, obchvat je zavřený, takže není možné se dostat zpět na dálnici,“ popsal pro server FranceInfo jeden z obyvatel města Arques.

Zoufají také majitelé obchodů, které velká voda donutila zavřít už v listopadu. Bojí se, že kvůli dalším povodním přijdou o živobytí.

„Doma brečím,“ postěžovala si stanici BFMTV Sandrine, majitelka trafiky v Arques. „Už toho máme dost, jsme otrávení. Pro obchod není vůbec dobré, že musí zase zavřít,“ dodala.

Více než 370 lidí muselo být evakuováno. V západofrancouzském departementu Loire-Atlantique si dokonce záplavy vyžádaly jednoho mrtvého.

Francouzští hasiči nadále pokračují v rozsáhlých záchranných operacích. Pomoc jim slíbily i některé státy Evropské unie. Mezi nimi Česká republika, která na sever Francie ve středu poslala 18 hasičů a 15 kusů hasičské techniky (psali jsme zde).

Oblast zasaženou záplavami ve čtvrtek navštívil i francouzský ministr pro ekologickou tranzici a územní soudržnost Christophe Béchu a mluvčí vlády Olivier Véran.

„Chápu to rozčilení, chápu tu únavu, chápu ten vztek a chápu strach z toho, že si všechno prožijete znovu,“ uvedl Béchu a slíbil, že se do oblasti příští týden vrátí a bude jednat s tamními představiteli.

Obyvatelé zasažených regionů jsou ovšem skeptičtí a obávají se, že vládní kroky nebudou dostatečné.

„Tito lidé budou hodně mluvit, výsledkem bude jako obvykle plno dialogů a porozumění. Ale myslím si, že pokud se to za půl roku bude opakovat znovu, bude to stejné,“ tvrdí Jean-Marie.

Reklama

Související témata:

Doporučované