Hlavní obsah

EU poskytne Libanonu miliardu eur. Má přispět i k omezení migrace do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové by Libanon měl obdržet první finance již v létě.

Evropská finanční pomoc Libanonu je rozložena mezi roky 2024 až 2027. Peníze by měly sloužit k podpoře zdravotnictví, školství, ekonomiky a bezpečnostních složek.

Článek

Evropská unie poskytne finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč) Libanonu, oznámila ve čtvrtek v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

„Libanon čelí významným výzvám, i kvůli válkám v regionu. Diskutovali jsme zejména o tom, jak můžeme posílit naše vztahy a zajistit bezpečnost a stabilitu v oblasti,“ uvedla von der Leyenová. První finance by do Libanonu měly zamířit nejspíš již letos v létě, balíček je rozložen na roky 2024 až 2027.

Šéfka unijní exekutivy navštívila Libanon společně s kyperským prezidentem Nikosem Christodulidisem. „Současná situace je neudržitelná pro Libanon, Kypr, ale i pro Evropskou unii,“ řekl Christodulidis na společné tiskové konferenci s libanonským premiérem Nadžíbem Mikátím.

Počty běženců připlouvajících na Kypr se v posledních měsících dramaticky zvýšily. Podle agentury DPA se tam od začátku roku z Libanonu dostalo na 4000 migrantů, na lodích připlouvají téměř každý den. Přitom za první čtvrtletí loňského roku to bylo jen 78 běženců. V poměru na počet obyvatel však žádná ze zemí EU neeviduje tolik žádostí o azyl jako právě Kypr.

Doporučované