Hlavní obsah

Europol: V Unii je aktivních 821 velmi nebezpečných zločineckých sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Policia SR

Centrální databáze pomůže policii vylepšit přeshraniční vyšetřování. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na vytvoření seznamu zločineckých sítí spolupracovaly všechny členské státy EU a dalších 17 partnerských zemí Europolu. Dohromady jich identifikovaly více než 800.

Článek

V Evropské unii je aktivních 821 velmi nebezpečných zločineckých sítí, které mají přes 25 000 členů, vyplývá z nové zprávy Europolu. Skupiny organizovaného zločinu se v EU zaměřují zejména na obchod s drogami, ale i na podvody či pašování migrantů, uvedla v pátek na tiskové konferenci v Bruselu šéfka Europolu Catherine De Bolleová. Zpráva by podle ní měla v boji s tímto typem kriminality významně pomoci.

Na vytvoření seznamu zločineckých sítí i celé zprávy spolupracovaly všechny členské státy EU a dalších 17 partnerských zemí Europolu. „Zločinci se dosud snažili žít v utajení, my se to ale snažíme změnit. Tato zpráva Europolu je nejrozsáhlejší studií o klíčových zločineckých sítích, kterou kdy donucovací orgány provedly na evropské úrovni,“ uvedla De Bolleová.

Centrální databáze, kterou se Europolu podařilo vytvořit, podle ní pomůže policii lépe zaměřit činnost a vylepšit také přeshraniční vyšetřování. Většina skupin totiž nepůsobí jen v jednom státě. Celoevropská analýza podrobně popisuje, jak jsou zločinecké sítě organizovány, jakou trestnou činností se zabývají, jak a kde působí, ale i s kým soupeří či jakými způsoby se snaží vyhnout odhalení.

Ze zprávy dále vyplynulo, že členové zmíněných zločineckých skupin jsou 112 národností. Celkem 82 procent ze zločineckých sítí se soustředí pouze na jednu hlavní kriminální činnost, 18 procent má těchto činností více. Do korupce je zapojeno 71 procent zločineckých sítí v EU a 68 procent z nich používá násilí, doplnila šéfka Europolu. Dobrou zprávou podle ní je, že všechny tyto skupiny jsou nyní „v hledáčku“ policejních složek.

„Zločinecké skupiny jsou obrovskou hrozbou, hrozbou pro naše společnosti, pro naše děti, pro naši demokracii,“ řekla na tiskové konferenci komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. Zpráva podle ní přináší velké množství důležitých informací, pro ni bylo například zajímavé i zjištění, jak tyto sítě fungují i poté, co jsou jejich vůdci ve vězení.

Reklama

Doporučované