Hlavní obsah

Evropa své závazky plní, vzkázal šéf NATO Trumpovi

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Reklama

Evropské státy transatlantické aliance letos investují do obrany dohromady 380 miliard dolarů, čímž jejich výdaje jako celku dosáhnou v roce 2024 odhadem dvou procent HDP, uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg.

Článek

NATO ve středu uvedlo, že Evropa z hlediska výdajů plní stanovené cíle. Spojené státy podle šéfa Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga navíc potřebují spojence. Stalo se to několik dní poté, co bývalý americký prezident Donald Trump naznačil, že by Washington nemusel chránit země, které nevynakládají dostatečné výdaje na obranu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg rovněž vyzval americkou Sněmovnu reprezentantů, kterou ovládají republikáni, aby schválila mnohamiliardový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu. Varoval zároveň zákonodárce, že pokud Rusko vyhraje válku, Čína se bude cítit povzbuzena.

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu šokoval Evropany tím, že naznačil, že bude podporovat Rusko v tom, aby si „dělalo, co chce“ se spojenci NATO, kteří na obranu nevydávají dostatečné prostředky. Jednatřicet spojenců se k cíli vydávat na obranu dvě procenta své produkce zavázalo, ale ne všichni tak činí, poznamenala agentura Reuters.

Trump o NATO

Favorit republikánských primárek prohlásil, že pokud evropské země nedodrží cíl NATO ve výdajích na obranu, Spojené státy nepřijdou Evropě v případě invaze ze strany Ruska na pomoc. Moskvu by prý v takové situaci ještě povzbudil. Donald Trump má přitom dobrou šanci, že v Bílém domě znovu zasedne.

„Očekávám, že 18 (evropských – pozn. red.) spojenců letos vydá dvě procenta svého HDP na obranu,“ řekl Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu a dodal, že celkové vojenské výdaje jsou po dvou letech války Ruska proti Ukrajině nastaveny na další rekordní rok.

V reakci na dotazy novinářů spojených s kontroverzí kolem Trumpových výroků Stoltenberg uvedl, že Spojené státy vědí, jak je obranná aliance důležitá pro jejich vlastní bezpečnost. „Spojené státy nikdy nevedly válku samy,“ řekl před zasedáním ministrů NATO.

„Kritika, kterou slyšíme, se netýká NATO, ale spojenců, kteří na NATO nevydávají dostatečné prostředky,“ dodal s tím, že nové zvýšení vojenských výdajů ze strany evropských spojenců je důkazem, že toto poselství bylo vyslyšeno.

Reklama

Doporučované