Hlavní obsah

Evropská unie má mít nově svého „ministra války“. Mohl by být z Česka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by chtěla pokračovat ve funkci i po červnových eurovolbách.

Reklama

Když vznikala Evropská unie, jejím hlavním cílem bylo udržet mír na starém kontinentě. V roce 2024 ale dospěla Unie k milníku, který pozmění její pacifistickou DNA – v Bruselu má od léta začít úřadovat „ministr(yně) války“.

Článek

Až se bude po červnových eurovolbách formovat nová Evropská komise, tedy úřednická vláda sedmadvacítky, velmi pravděpodobně v ní poprvé v historii zasedne také eurokomisař či eurokomisařka pro obranu. Jde jednoznačně o reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině, která se dotýká i celé EU.

Stávající šéfka Komise Ursula von der Leyenová na právě uplynulé bezpečnostní konferenci v Mnichově řekla, že pokud ve funkci zůstane i po červnových eurovolbách – a to je stále více pravděpodobné –, s takovým postem počítá.

Politička, která v minulosti působila jako německá ministryně obrany, post nabízí kandidátům ze střední a východní Evropy. Taková funkce je takřka šitá na míru Česku – díky kontaktům na Ukrajině i ambicióznímu zbrojnímu průmyslu. Esem v rukávu pak může být sázka na vesmír.

Odezva z Prahy je ale zatím vlažná. Premiér Petr Fiala (ODS) Seznam Zprávám řekl, že pro něj je prioritou posilování obranyschopnosti v rámci NATO.

„Prioritním českým zájmem je zachování a posílení obranyschopnosti v rámci NATO. Důležité tedy pro nás vždy je, aby žádné kroky dohodnuté na úrovni EU neoslabovaly transatlantickou vazbu, ale posilovaly bezpečnost evropských zemí,“ řekl Seznam Zprávám premiér Fiala. Připomněl také, že mezi členskými státy EU jsou neutrální země. „V otázkách obrany není nikdy jednoduché najít shodu,“ dodal.

Na východ Evropy

Von der Leyenová na prestižní konferenci v Bavorsku uvedla, že Evropa tváří v tvář bezpečnostním hrozbám musí zejména posílit obranný průmysl. „Pokud budu předsedkyně příští Komise, budu mít v týmu komisaře pro obranu,“ potvrdila pak to, o čem se už delší dobu mluví v bruselském zákulisí.

Zatím není jasné, jaké by měl post parametry a kompetence. Dosud spadají bezpečnostní otázky pod speciálního komisaře – vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, ve zkratce řečeno ministra zahraničí EU. Patří pod něj i Evropská obranná agentura, která rozvíjí spolupráci sedmadvacítky ve vojenské oblasti.

Rozhovor

Pár měsíců to Ukrajina ještě zvládne, říká o zablokované americké pomoci válčící zemi analytik Vojtěch Bahenský. Seznam Zprávy s ním zhodnotily výsledky sledované bezpečnostní konference, která o víkendu skončila v Mnichově.

Zmínka von der Leyenové, že by nový eurokomisař připadl některému ze států střední a východní Evropy, má geopolitickou logiku. Tyto země kvůli své poloze a historické zkušenosti nejsilněji pociťují ruskou hrozbu. A nadto: Zdá se stále pravděpodobnější, že novým šéfem západní obranné aliance NATO bude představitel ze Západu, favoritem pro letošní volbu má být končící premiér Nizozemska Mark Rutte. Rozhodne se během první půle tohoto roku.

Rozjeté české zbrojovky

Post eurokomisaře pro obranu vypadá na první pohled jako něco, co by mohlo Prahu zajímat. Česká vláda sehrává důležitou roli při vyzbrojování Ukrajiny – v kvantitě se nemůže měřit s velmocemi, ale například to bylo podle dostupných informací právě Česko, které na Ukrajinu dopravilo těžkou vojenskou techniku a ukázalo ostatním, že to jde.

Nový eurokomisař by měl například koordinovat evropský zbrojní průmysl. České zbrojovky na konfliktu na Ukrajině významně vyrostly. Zároveň mají velké mezinárodní ambice – poté, co Česká zbrojovka získala slavný americký Colt, to bylo ještě před válkou, usiluje o muniční divizi americké firmy Vista Outdoor zbrojařský magnát Michal Strnad a jeho Czechoslovak Group (CSG). Pokud se akvizice dotáhne, má se stát CSG největším světovým výrobcem malokaliberní munice v západním světě.

Podle Politica se navíc řeší, jestli by součástí nového obranného portfolia byly i vesmírné projekty. A i to je Česku blízké – v Praze sídlí agentura EUSPA, která koordinuje vesmírné aktivity sedmadvacítky, provozuje navigační systémy a chystá obdobu satelitního systému pro poskytování internetového připojení Starlinku amerického byznysmena Elona Muska.

Mohlo by vás zajímat

Unijní agentura EUSPA se rozrůstá, provozuje navigaci Galileo a chystá konkurenci Muskova Starlinku. Přestavba nového sídla bude stát Česko dvě miliardy korun.

Zároveň už dnes Evropskou obrannou agenturu řídí Čech – bývalý náměstek Ministerstva obrany a bývalý náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý. Ten už ostatně v létě pro Seznam Zprávy připustil zájem usilovat o post eurokomisaře, pokud by se na jeho jménu shodla vládní koalice.

Slabost a zaostávání

Stávající pětičlenný koaliční kabinet však má nepsanou dohodu ještě z časů povolebních námluv, že post eurokomisaře připadne hnutí STAN či šířeji někdejší volební koalici Pirátů a Starostů.

Předpokládanému lídrovi STAN pro letošní evropské volby a bývalému poslanci Janu Farskému se plán na zřízení nového unijního postu pro obranu zamlouvá. „Pozice eurokomisaře pro obranu má velký smysl. Nekoordinací nákupů armád ročně ztrácíme 100 miliard eur. V EU máme 178 zbraňových systémů, v USA vystačí s 30. Roztříštěnost způsobuje slabost. A zaostávání. Chytré použití financí na obranu je obrovskou příležitostí pro EU – pomůže průmyslu, vědě a výzkumu, startupům, infrastruktuře atd. Přinese větší bezpečnost, ale i prosperitu,“ řekl Farský Seznam Zprávám.

Podle jednoho z předpokládaných kandidátů hnutí ANO do Evropského parlamentu a stranického experta pro zahraniční záležitosti Jaroslava Bžocha bude klíčové, kdo takový post obsadí. „Bohužel ne všichni komisaři mají pro své pozice ty správné kompetence. Ale smysl to v tuto dobu dává. Nicméně by neměl mít nový komisař za cíl vytvořit něco jako evropskou armádu,“ uvedl současný poslanec hnutí Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované