Hlavní obsah

Falešné zprávy, odmítl šéf vagnerovců, že zlepšil vztahy s ruskou armádou

Foto: Profimedia.cz

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který stojí za žoldnéřskou organizací vagnerovci.

Reklama

Majitel Vagnerovy armády Prigožin označil informace o tom, že se jeho „napjaté vztahy“ s ruskou armádou podařilo „částečně napravit“, za nepravdivé. Dodal, že „munici pro (své) lidi by nevyměnil ani za přátelství s Bohem“.

Článek

Americký Institut pro studium války (ISW), který pravidelně analyzuje dění na ukrajinské frontě, napsal, že vztahy mezi ruskou armádou a Vagnerovou žoldnéřskou skupinou se v poslední době zlepšily. Šéf vagnerovců tyto zprávy razantně odmítl.

Na výměnu názorů mezi americkým think tankem a Jevgenijem Prigožinem, kterému se přezdívá „Putinův šéfkuchař“, upozornil ukrajinský server The Kyiv Independent.

Institut pro studium války ve své zprávě z 22. dubna informoval o tom, že ruské vojenské velení „možná částečně napravilo své napjaté vztahy s Prigožinem“, jehož jednotky bojují na Ukrajině po boku ruské armády, aby přesvědčilo ruského prezidenta Vladimira Putina k zastavení útočných operací.

ISW dříve uvedl, že Prigožin usiluje o to, aby se ruská strana v současné době soustředila na udržení frontové linie a ne na dosažení dalších územních zisků. Rusko podle zakladatele vagnerovců musí čelit nadcházející ukrajinské protiofenzivě plnou silou a pokusit se udržet pozice, aniž by ukončilo válku, nebo zahájilo mírová jednání.

O tom, že vztahy mezi ruskou armádou a vagnerovci se začaly lepšit, svědčí podle ISW také fakt, že ruské ministerstvo obrany v poslední době začalo na svých pravidelných poradách Vagnerově soukromé armádě přiznávat zásluhy a od začátku dubna ji zásobuje municí a nově mobilizovanými muži.

Zprávy z bojiště:

Prakticky všem ruským snahám o ofenzivu došel dech, boje o Bachmut ovšem i v uplynulém týdnu probíhaly s neztenčenou silou. Ruské síly byly také dosud nejblíž obklíčení města, ukrajinští obránci je ale vrhli zpět.

Podle ISW se také od začátku dubna „dramaticky proměnil“ tón, jakým Prigožin mluví o ruské armádě.

Šéf vagnerovců ovšem hodnocení situace podle ISW razantně odmítl. Jeho zprávy označil za „falešné“ a dodal, že „munici pro (své) lidi by nevyměnil ani za přátelství s Bohem“.

Jak upozorňuje The Kyiv Independent, Prigožinův přístup k ruské armádě se v čase pravidelně mění. Jeho výroky jsou někdy ostřejší, jindy shovívavější, podle toho, čeho chce šéf vagnerovců zrovna dosáhnout. Ať už jde o získání munice pro své jednotky či o zbavení se odpovědnosti za neúspěchy v boji.

Žoldnéřská organizace vagnerovci, za níž stojí oligarcha Prigožin, má okolo 20 tisíc bojovníků, z nichž mnozí jsou podmínečně propuštěnými trestanci. Právě vojenskou službou na Ukrajině si mohou získat opětnou svobodu i výmaz v trestním rejstříku.

Vagnerovce považují ukrajinské úřady za teroristickou organizaci, sankce na ně uvalily i západní státy, mimo jiné za „aktivní páchání zvěrstev a porušování lidských práv na Ukrajině“.

Kromě Ukrajiny působí vagnerovci i v několika afrických státech, například v Mali, Libyi či Středoafrické republice. Po boku vojáků regulérní ruské armády bojují i v Sýrii - i tam byli ostatně obviňováni z válečných zločinů.

Reklama

Doporučované