Hlavní obsah

Finsko ponechá otevřený jen jeden hraniční přechod s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Migranti na hraničním přechodu Salla v severním Finsku.

Reklama

aktualizováno •

Finsko se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance a jeho hranice s Ruskem slouží rovněž jako vnější hranice EU.

Článek

Finsko oznámilo, že kvůli přílivu žadatelů o azyl v pátek uzavře všechny přechody na hranici s Ruskem s výjimkou jednoho. Informoval o tom web The Guardian. Středeční oznámení přišlo po týdnech napětí, kdy Helsinky obviňují Moskvu, že vědomě posílá migranty do této severské země.

Agentura Evropské unie pro ochranu hranic Frontex se proto chystá vyslat do Finska 50 policistů, píše Al-Džazíra. Agentura dále uvedla, že kromě příslušníků pohraniční stráže a dalšího personálu pošle vybavení, jako jsou hlídková auta, k posílení činnosti finské hraniční kontroly.

Očekává se, že posily budou na místě již příští týden, píše Frontex v prohlášení.

Finsko v posledních týdnech zaznamenalo příchody stovek migrantů přes východní hranici s Ruskem, která je dlouhá 1340 kilometrů. Polovinu přechodů na této hranici Finsko uzavřelo už minulý týden. Od páteční půlnoci, uvedl finský premiér Petteri Orpo, ale bude z osmi finských hraničních přechodů otevřen pouze ten nejsevernější - v Raja-Jooseppi.

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová ve středu agentuře Reuters řekla, že Finsko by případně mohlo uzavřít i celou hranici s Ruskem. Jenom v tomto měsíci přišlo z Ruska do Finska více než 600 lidí bez dokladů vyžadovaných pro vstup do Evropské unie, uvedla agentura Reuters.

Estonsko ve středu vzneslo podobná obvinění vůči Rusku a uvedlo, že Moskva se podílí na „hybridní útočné operaci“, jejímž cílem je přivést lidi k jeho hranicím ve snaze narušit bezpečnost a zneklidnit obyvatele pobaltského státu.

Reklama

Doporučované