Hlavní obsah

„Pomáháme chudým, ne armádě.“ Firma popírá dodání balíčků ruským vojákům

Foto: Profimedia.cz

Konzerva firmy Bonduelle z jejího závodu v jižním Rusku.

Reklama

Francouzskými sociálními sítěmi hýbe aféra potravinářské firmy Bonduelle. Společnost působící i v Česku měla poslat jídelní balíčky ruským okupantům a ještě jim popřát rychlé vítězství. Firma to popírá.

Článek

„Přejeme vám všechno nejlepší a rychlé vítězství.“ Potravinové balíčky s tímto textem měla ruským vojákům posílat francouzská firma Bonduelle, která se navzdory ruské invazi na Ukrajinu rozhodla ve svém byznysu v Rusku pokračovat. Firma to však popírá a označuje za fake news.

Fotografie balíčků zveřejnil jako první francouzský novinář Stéphane Kenech, spolupracovník veřejnoprávní televize. Vzápětí se na sociálních sítích objevily výzvy k bojkotu výrobce mnoha druhů konzerv. Krabiček s konzervami měla firma poslat vojákům na deset tisíc.

„Vojákům balíčky nedodáváme,“ sdělila nicméně v reakci centrála Bonduelle agentuře AFP s tím, že jde o fake news. „Tyto informace, stejně jako prohlášení připisovaná společnosti Bonduelle a jejímu vedení, jsou naprosto lživé,“ píše se v prohlášení firmy.

Bonduelle se naopak pochlubila, že dodává balíčky nejchudším Rusům, které jí vytipovávají ruské potravinové banky. To prý ale nemá s armádou nic společného a firma dodržuje veškeré Západem uvalené sankce.

Seznam Zprávy mapují obcházení sankcí

Přečtěte si investigativní texty Seznam Zpráv o obcházení protiruských sankcích:

Na sociální síti Vkontakte se na účtu města Jarcevo nicméně objevilo potvrzení, že 10 tisíc balíčků bylo opravdu odesláno. Autor ale svůj příspěvek rychle smazal. Časopis Forbes pak informoval o tom, že šéfka ruské pobočky Bonduelle Jekatěrina Jelisevová absolvovala v devadesátých letech tlumočnický kurz v ruské FSB (Federální služba bezpečnosti).

Rozruch a francouzské výzvy k bojkotu měly ohlas i u českých spotřebitelů. Na facebookovém účtu firmy se objevila řada negativních reakcí a dotazů, zda je tvrzení na francouzských sociálních sítích pravdivé.

Reakcí Bonduelle bylo smazání těchto dotazů a uzavření příspěvků tak, aby se na ně nedalo dále reagovat. Pod nedávno zveřejněným receptem na kokosovo-mrkvové kuličky je tak hned dvacet reakcí „To mě štve“.

Foto: Profimedia.cz

Výrobky firmy Bonduelle najdete v regálech supermarketů po celé Evropě.

Francouzská potravinářská firma nevyslechla doporučení vlády ani prosby Ukrajinců, aby s podnikáním v Rusku přestala. V zemi nadále provozuje tři továrny a zaměstnává na tisíc lidí. Obrat tamního byznysu činí 150 milionů eur, tedy asi pět procent celkového obratu Bonduelle.

Reklama

Doporučované