Hlavní obsah

Francouzská vláda navrhuje posunout věk odchodu do důchodu na 64 let

Foto: Profimedia.cz

Reformu v úterý na tiskové konferenci představila francouzská premiérka Elizabeth Borneová.

Reklama

Francouzská vláda prodlouží věk odchodu do důchodu. Ze současných 62 let se zvedne na 64. Věková hranice se bude zvedat postupně, o tři měsíce za rok. Reforma by měla skončit v roce 2030.

Článek

Zvýšení odchodu věku vyplývá z návrhu důchodové reformy, který v úterý na tiskové konferenci podrobně představila francouzská premiérka Elizabeth Borneová.

„Zákonný věk odchodu do důchodu budeme postupně zvedat o tři měsíce za rok, abychom v roce 2030 dosáhli čtyřiašedesáti let,“ uvedla.

Proti nepopulární reformě, vlajkové lodi druhého mandátu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, se už v reakcích vymezila opozice a odbory plánují vlnu stávek a protestů, napsala agentura AFP.

Dlouho odkládaná důchodová reforma je ve Francii ožehavým tématem. Návrh podle agentury Reuters může spustit novou vlnu stávek a také prověří schopnost Macrona prosadit změny. Postupné posunutí odchodu věku do důchodu na 65 let patřilo k nosným tématům Macronovy kampaně na znovuzvolení a zůstává jedním z hlavních témat druhého funkčního období prezidenta.

První pokus o reformu Macron v roce 2020 odložil kvůli epidemii covidu-19. Nyní bude spolu s premiérkou muset revizi prosadit v parlamentu, kde nemají většinu. Vláda však učinila v závěru loňského roku několik ústupků straně Republikánů (LR), což by jí mohlo zajistit potřebné hlasy.

Proti se staví levicové strany i krajně pravicové Národní sdružení (RN). V parlamentu, který se návrhem začne zabývat v únoru, se proto čeká ostrá debata.

Důchody v Česku

V České republice se důchody skládají ze základní výměry, která v roce 2022 činí 3900 Kč, a procentní výměry. Procentní výměra závisí na konkrétním průběhu pojištění seniora, tedy jak dlouho je pojištěn a jakou měl průměrnou hrubou měsíční mzdu odpracovanou za roky v současné hodnotě.

Podle zákona o důchodovém pojištění musí vláda přistoupit k mimořádnému navýšení důchodů, pokud je v rozhodném období inflace vyšší než pět procent.

Vůdci osmi hlavních francouzských odborových svazů, kteří se v úterý večer setkali v Paříži, oznámili první stávku v souvislosti s navrhovanou reformou na 19. ledna. Ochromujícím stávkám kvůli změnám v důchodovém systému Macronova vláda čelila už na přelomu let 2019 a 2020 při prvním pokusu o jejich prosazení.

„Jsem si dobře vědoma toho, že změna našeho důchodového systému u Francouzů vyvolává otázky i obavy,“ uvedla Borneová a spoluobčany ujistila, že její kabinet udělá vše proto, aby je ujistil o nezbytnosti této revize.

Francie má jeden z nejnižších věků odchodu do důchodu v průmyslovém světě, píše Reuters, a podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vydává na důchody více než většina ostatních zemí. Většina Francouzů je nicméně podle posledních průzkumů proti zvýšení věkové hranice.

Jean-Luc Mélenchon z levicové Nepodrobené Francie (LFI), který v dubnu v prezidentských volbách těsně skončil na třetím místě, dnes navrhované změny odmítl jako „závažnou společenskou regresi“. Bývalá předsedkyně Národního sdružení Marine Le Penová ujistila, že tuto „nespravedlivou“ reformu zablokuje.

Poslanec Republikánů Olivier Marleix uvedl, že je spokojený s tím, že byl hlas jeho strany při prosincovém vyjednávání slyšet. LR požadovala mimo jiné úpravy ohledně rychlosti, s jakou bude nová věková hranice zavedena.

Reklama

Doporučované