Hlavní obsah

Greenpeace kritizuje ruské plány na spuštění reaktorů v Záporoží

Foto: Cars and Travels, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna, Enerhodar, Ukrajina.

Reklama

Varování Greenpeace přichází den poté, co se Rafael Grossi, šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, setkal v Soči s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby s ním jednal o jaderné bezpečnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizace Greenpeace obvinila Rusko, že hrozí Ukrajině a Západu „bezprecedentní eskalací“, pokud se Moskva pokusí znovu spustit reaktory v okupované Záporožské jaderné elektrárně. Informoval o tom web The Guardian.

„Nikde na světě neexistují žádné jaderné předpisy, které by umožňovaly provoz jaderné elektrárny na frontové linii - v aktivní válečné zóně,“ uvedl Shaun Burnie, odborník na jadernou energetiku z německé pobočky Greenpeace.

Záporožská jaderná elektrárna, kterou ruské jednotky obsadily na počátku války v březnu 2022, se od té doby nachází na frontové linii války. Leží na řece Dněpr ve střední Ukrajině, kde ukrajinské síly obsadily protější břeh, takže elektrárna je v hledáčku armád obou stran.

Rusko upustilo od původních snah připojit reaktory k vlastní energetické síti a všech šest reaktorů je nyní odstaveno. Nedávná vyjádření představitelů však naznačují, že k novému pokusu o obnovení výroby jaderné energie v Záporoží by mohlo dojít ještě letos.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v úterý pro Russia Today uvedl, že s Putinem o možnosti znovu spustit elektrárnu jednal. Kreml ze schůzky s Grossim zveřejnil zprávu, Putin se podle ní nezmínil o žádných plánech pro Záporoží, ale uvedl, že „je velmi důležité v celoplanetárním měřítku zajistit bezpečnost jaderné energie a dodržování bezpečnostních norem na celém světě“.

Organizace Greenpeace obvinila Grossiho ze samolibosti a uvedla, že opětovné spuštění některého z reaktorů by mělo být zcela vyloučeno. „MAAE nesmí hrát roli předstíraného regulátora, který dohlíží na ruskou jadernou časovanou bombu, ale naopak musí jasně říci, že bezpečný provoz není možný,“ řekl Burnie.

Reklama

Doporučované