Hlavní obsah

Hamás chce rukojmí vyměnit až za 6000 vězňů, řekl jeho bývalý vůdce

Foto: Abed Rahim Khatib, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle Izraelských obranných sil (IDF) Hamás v Gaze drží 199 rukojmí. Hamás tvrdí, že mezi nimi jsou i vysoce postavení důstojníci IDF, to ale izraelská armáda nepotvrdila. Zda k výměně zajatců může brzy dojít, zatím není jasné.

Článek

Bývalý šéf Hamásu Chálid Mišál v pondělí uvedl, že mezi izraelskými zajatci skupiny jsou i vysoce postavení důstojníci z divize působící u hranice s Pásmem Gazy. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na účet Hamásu na telegramu.

Mišál podle Reuters rovněž uvedl, že militantní skupina chce zajatce využít jako páku k osvobození až šesti tisíc Palestinců, kteří jsou drženi v izraelských věznicích.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás 7. října provedli rozsáhlý pozemní a raketový útok na jih Izraele. Do Gazy tehdy unesli mnoho rukojmích. V pondělí ráno mluvčí izraelské armády Daniel Hagari podle webu The Guardian uvedl, že jich Hamás drží v Gaze až 199.

„Vyvíjíme úsilí, abychom se pokusili zjistit, kde se rukojmí v Gaze nacházejí. Neprovedeme útok, který by ohrozil naše lidi,“ řekl Hagari s tím, že rukojmí jsou pravděpodobně naživu a jejich rodiny byly o situaci informovány.

Počet rukojmích, který izraelská armáda udává, se v posledních dnech podle The Guardianu prudce zvýšil. V neděli Izraelské obranné síly (IDF) uváděly počet 126, později jej aktualizovaly na 155. Ozbrojené křídlo Hamásu momentálně hovoří o 200 až 250 zadržených.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu podle informací agentury Reuters také řekl, že kromě Izraelců drží Hamás také zajatce různých dalších národností. Ty označil za „hosty“ a dodal, že budou propuštěni, až to situace dovolí.

Rozsáhlá síť tunelů v Gaze

Izraelská operace nebude jen pozemní, ale i podzemní. Právě tzv. „Gaza metro“, tedy rozsáhlá síť tunelů, bude představovat jednu z největších výzev. Teroristé z Hamásu jí protkali celou Gazu a civilní budovy používají jako štíty.

Mezi osobami, které jsou pravděpodobně zadržovány v Gaze, je podle The Guardianu i 74letá Vivian Silverová, známá mírová aktivistka, spoluzakladatelka organizace Women Wage Peace, která žila v Bari, kibucu poblíž hranic s Gazou. Ten se stal při vniku Hamásu do Izraele ohništěm tvrdých bojů.

Stav, v jakém se rukojmí Hamásu nacházejí, není jasný. Složky palestinského militantního hnutí však v průběhu posledních dnů několikrát varovaly, že rukojmí zabijí, pokud budou složky IDF pokračovat v bombardování civilních cílů v Gaze.

Hamás podle webu PBS tradičně zachází s rukojmími jako s cenným majetkem, o jejich stavu a místě pobytu nesděluje téměř žádné informace a odmítá umožnit humanitárním organizacím přístup.

Přítomnost rukojmích v Pásmu Gazy podle webu The Guardian Izraeli komplikuje plány na pozemní invazi do hustě obydlené oblasti, která je domovem 2,3 milionu lidí a kterou Izrael hustě bombarduje. Podle představitelů Hamásu při izraelských náletech na severu Gazy 22 rukojmích zemřelo, to však jiné zdroje nepotvrdily.

Reklama

Doporučované