Hlavní obsah

Hrdinka nové marvelovky namíchla Araby. Připomíná jim masakr

Foto: Profimedia.cz

Postava superhrdinky Sabry a herečka Šira Haasová, která ji v novém filmu ztvární.

Reklama

Postava superhrdinky Sabry, která pracuje pro Mosad, se v komiksech objevila už před masakrem palestinských uprchlíků v táborech na předměstí Bejrútu. Kritici ale Marvelu vyčítají i glorifikaci izraelské armády.

Článek

V nové marvelovce Captain America: Nový světový řád se objeví izraelská superhrdinka Ruth Bat Seraph alias Sabra. Studio Marvel to oznámilo na tradiční akci D23 v americkém Anahaimu, kde Disney jednou za dva roky představuje své novinky. Sabru ztvární izraelská herečka Šira Haasová.

Na Blízkém východě je ale jméno Sabra vnímáno velice citlivě – Arabové ho mají spjaté s masakrem v palestinském uprchlickém táboře v Libanonu, který spáchaly v roce 1982 tamní křesťanské milice za tichého přihlížení izraelské armády.

„Může mi někdo vysvětlit, proč i nadále používají jméno Sabra? První věc, na kterou si každý Palestinec vzpomene, když ho uslyší, je masakr v Sabře a Šatíle. To vypadá jako úmysl,“ citoval server Arab News jednoho z rozhořčených uživatelů Twitteru.

Postava Sabry se poprvé objevila v komiksu Neuvěřitelný Hulk. Spisovatel Bill Mantlo a komiksový výtvarník Sal Buscema vytvořili mutantku s nadlidskou silou a schopností přenášet svou životní sílu na jiné lidi.

Sabra, jež pracuje pro Mosad, je také zručná ve zbraních, ovládá bojové umění krav maga a může létat s pomocí svých antigravitačních náramků. Bojovala proti Hulkovi a po jeho boku se později spojila s týmy X-Men a Avengers.

Podcast Kulturák

Poslechněte si Kulturák o nejdražším českém filmu Jan Žižka. Stojí tenhle opus za téměř půl miliardy o zrození legendárního vojevůdce za návštěvu kina, nebo je to jen krvavá řež plná klišé?

Zatímco podporovatelé Izraele se radují, že se židovský stát stal oficiálně součástí vesmíru marvelovských filmů, jeden z kritiků poznamenal, že mezi schopnosti Sabry bude patřit i „ničení palestinských domů“.

Jméno odvozené od výrazu pro opuncii

Že by se ale marvelovští filmaři skutečně inspirovali masakrem v Sabře a Šatíle, od něhož právě letos uplynulo 40 let, není možné. Jak již bylo řečeno, postava Sabry se poprvé objevila v komiksu o Hulkovi, jenž vznikl už v roce 1981, tedy před masakrem na předměstí Bejrútu.

„Není pojmenována o nic víc po místě, kde došlo k děsivému masakru, než pivo Corona je pojmenováno podle smrtícího viru,“ píše redaktor liberálního židovského serveru The Forward.

Sabřino jméno má být ve skutečnosti odvozeno od hebrejského pojmenování pro opuncii – ovoce sladké uvnitř, ale se slupkou pokrytou ostrými trny, která ho chrání před nepřáteli. Právě taková by měla být i postava Sabry.

V uprchlických táborech Sabra a Šatíla křesťanské falangy ve dnech 16.–18. září 1982 povraždily 400 až 3500 Palestinců a libanonských šíitů (všichni byli civilisté). Území, na němž ležely uprchlické tábory, bylo tehdy pod kontrolou izraelské armády, která vraždění nezastavila.

Izraelská vládní komise později dospěla k závěru, že je za masakr armáda nepřímo zodpovědná a doporučila rezignaci jejích hlavních velitelů. V čele izraelského ministerstva obrany stál tehdy Ariel Šaron, který ale odstoupit odmítl.

Deník Haarec minulý týden upozornil na nově odtajněné dokumenty Mosadu o spolupráci této tajné služby s libanonskými falangami. Ta začala už v padesátých letech minulého století. Právě díky Mosadu získávaly libanonské milice zbraně a mohly tak opakovaně páchat zvěrstva na civilistech. Dokument píše o „nejplánovanější izraelské válce“ a připomíná, že se Šaron sešel se šéfem milicí v lednu 1982, aby spolu o operaci v uprchlických táborech jednali.

Kritika nicméně zaznívá i nejenom s odkazem na masakr v Libanonu, ale i na údajné šíření izraelské propagandy. „Glorifikováním izraelské armády a policie Marvel propaguje izraelské násilí vůči Palestincům a umožňuje pokračující útlak milionů Palestinců žijících pod izraelskou vojenskou nadvládou,“ píše se v prohlášení neziskové organizace Institut pro porozumění na Blízkém východě.

Jak píše server Middle East Eye, studio Marvel nyní bude muset velmi opatrně balancovat. Pokud bude příliš kritické k Izraeli, dočká se kritiky, že je příliš „woke“, pokud bude naopak přehlížet palestinské téma, rozčílí svou převážně progresivní fanouškovskou základnu.

Reklama

Doporučované