Hlavní obsah

Hvězda ruských válečných filmů připouští, že půjde bojovat. Ale za Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Ruský herec Artur Smoljaninov na snímku z roku 2009.

Reklama

Herec, který si zahrál v oblíbeném filmu ruského prezidenta Vladimira Putina, se ostře vymezil proti Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině. Kreml ho na oplátku označil za zahraničního agenta a zahájil proti němu trestní řízení.

Článek

Ruský herec Artur Smoljaninov v Kremlu ještě donedávna platil za respektovaného herce. Ve válečném filmu 9. rota ztvárnil roli vojáka, který jako poslední vytrval v bitvě v Afghánistánu, jejž sovětská vojska léta okupovala. Za jeho přesvědčivý výkon ho chválil dokonce i sám ruský prezident Vladimir Putin.

V roce 2005, kdy film přišel do kin, Putin Smoljaninova i další tvůrce filmu „za odměnu“ pozval na svoje sídlo, kde se odehrálo speciální promítání snímku. Od té doby se ovšem mnohé změnilo, píše server CNN, který na příběh ruského herce upozornil.

Ikona ruského válečného filmu, která už několik měsíců žije v zahraničním exilu, se rozhodla světu jasně sdělit, že s vojenskými kroky Ruska zásadně nesouhlasí. V nedávném rozhovoru Smoljaninov ruskou invazi na Ukrajinu ostře odsoudil a postavil se na stranu napadené země.

„Pokud bych šel do této války, tak jedině po boku Ukrajiny,“ uvedl Smoljaninov pro ruský opoziční server Novaya Gazeta. „Pro mě to není ani tak o tom být na straně Ukrajiny, ale na straně mých bratrů, kteří byli pro nic za nic napadeni mými dalšími bratry,“ dodal s tím, že možnost, že se osobně zapojí do bojů na Ukrajině, zůstává otevřená.

„K lidem na druhé (ruské) straně fronty cítím jen nenávist. A kdybych byl na místě, neměl bych slitování,“ prohlásil Smoljaninov. Na otázku, zda by byl schopný vystřelit na svého hereckého kolegu z 9. roty, který šel bojovat za Rusko, odpověděl: „Bezpochyby!“

Hněv Kremlu na sebe nenechal dlouho čekat. Ruské ministerstvo obrany hvězdného herce, který si vysloužil přezdívku „ruský Rambo“, pár dní po jeho výrocích zařadila na seznam zahraničních agentů.

Spolu s ním se nově na seznam dostal také hudební kritik Artěmij Troickij, bývalý šéf štábu Alexeje Navalného v Permu Sergej Ukhov, bloger a bývalý kněz Sergej Kirsanov, právník Anatolij Fursov nebo ukrajinský televizní moderátor Alexander Šelest, upozorňuje ruský nezávislý server Meduza.

Šéf ruského Vyšetřovacího výboru rovněž v pondělí nařídil, aby bylo proti Smoljaninovi zahájeno trestní řízení.

V krátkém prohlášení to odůvodnil tím, že Smoljaninov „v rozhovoru pro jednu západní publikaci pronesl řadu výroků namířených proti Rusku“. Zda měl na mysli zmiňovaný rozhovor pro server Novaya Gazeta, nezmínil. Ani to, jakým obviněním herec čelí.

Z Putinova oblíbence nepřítelem Ruska

Smoljaninov se proti ruské agresi na Ukrajině veřejně vymezil už v dubnu roku 2022, necelé dva měsíce poté, co Moskva invazi do sousední země odstartovala. Herce už tehdy v reakci na jeho postoje vyřadili z několika ruských filmových projektů financovaných státem.

V říjnu téhož roku byl Smoljaninov obviněn z diskreditace ruské armády, které se měl dopustit v blíže nespecifikovaném rozhovoru, a dostal pokutu 30 000 rublů, připomíná server The Moscow Times.

V témže měsíci se Smoljaninov rozhodl opustit Rusko. Nejdříve zamířil do sousedního Norska. „Hranici jsem přešel pěšky… Stačí ujít 30 metrů a před vámi jsou úplně jiní lidé. Jsou tak jemní. Dokonce i pohled je jiný,“ vzpomíná Smoljaninov. V současné době se nejspíše nachází v Lotyšsku.

Ruskou invazi na Ukrajinu nedávno kritizoval také za pomocí písně z dob Sovětského svazu Temná noc, které pozměnil text.

„Podívej se, okupante, jak jsou porodnice bez proudu, jak děti sedí v krytech. A jak jsou utápěny knihy. Ruská noc zasáhla školy a nemocnice,“ stojí v něm například. V další sloce zase Smoljaninov píše: „Bunkr, ve kterém se schovává jeden gührer. A malý plešatý kuchař ho krmí lžičkou.“ Odkazuje přitom na šéfa Vagnerovy armády Jevgenije Prigožina, kterému se přezdívá „Putinův kuchař“.

Reklama

Související témata:

Doporučované