Hlavní obsah

Írán na nás každým dnem zaútočí, hlásí Saúdská Arábie Američanům

Foto: saeediex, Shutterstock.com

Írán a Saúdská Arábie jsou dlouhodobými regionálními rivaly, kteří spolu soupeří v několika zemích Blízkého východu, např. v Jemenu nebo Kataru. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Íránský útok na Saúdskou Arábii by podle jednoho ze zdrojů agentury AP mohl přijít do 48 hodin. Spojené státy ujišťují, že jsou s Rijádem v kontaktu a jsou připravené hájit své zájmy a přátele v regionu. Írán obvinění odmítl.

Článek

Saúdská Arábie poskytla Spojeným státům tajné informace o bezprostředně hrozícím íránském útoku na saúdskoarabské království. Informovala o tom s odvoláním na nejmenované americké představitele agentura AP.

Rijád informaci nekomentoval, žádný americký zastupitelský úřad v regionu nevydal doporučení nebo varování pro americké občany. Íránské ministerstvo zahraničí tyto zprávy označilo za „neopodstatněná obvinění“, pro Saúdskou Arábii prý Írán nepředstavuje hrozbu.

AP připomenula, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena kritizovala Írán za potírání protestů a za poskytování dronů Rusku pro boje na Ukrajině.

„Znepokojuje nás ta hrozba a se Saúdskými Araby jsme v kontaktu prostřednictvím armády a zpravodajských kanálů. Nebudeme váhat a budeme jednat na obranu svých zájmů a svých přátel v regionu,“ uvedla k tomu americká bezpečnostní rada.

Jeden ze zdrojů AP sdělil, že je hrozba útoku reálná a týká se nejbližší doby, možná 48 hodin. O tom, že se Saúdská Arábie podělila o informace, které získaly její tajné služby, informoval také list The Wall Street Journal.

Rusko v bojích na Ukrajině používá íránské jednorázové drony

Bezpilotní letouny, kterým se v odkazu na japonské sebevražedné letce z druhé světové války přezdívá „kamikaze“, jsou považovány za levnou a vysoce účinnou alternativu raket.

Ukrajina i Západ žádají OSN, aby zahájila vyšetřování dodávek íránských dronů ruské armádě. Podle nich jde o porušení rezoluce Rady bezpečnosti. Generální tajemník OSN ovšem misi nenařídil, a ustoupil tak Moskvě. Alespoň prozatím.

Írán viní Saúdskou Arábii a další země včetně USA z podněcování protestů v Íránu. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu řekl, že USA manipulují s veřejným míněním v Íránu podporou protestních akcí.

„Zprávy tajných služeb svědčí o tom, že nepřítel vypracoval plán pro Teherán a další velká i menší města,“ řekl Chameneí, který podle íránské televize narážel na roli USA v nepokojích. „Jejich cílem je zajistit si, aby je íránský národ následoval a aby se názorově shodoval s britskými a americkými představiteli,“ sdělil Chameneí.

K protestům, které začaly po smrti mladé Íránky v policejní vazbě, se připojují města v celém Íránu a také školáci. Tito mladí lidé podle Chameneího chodí na demonstrace, aniž vědí, oč jde. „Důležití jsou pouze hlavní organizátoři (těch incidentů), kteří pracují v pozadí,“ řekl ajatolláh.

Washington a Rijád už v roce 2019 obvinily Írán z útoku na ropné zařízení na východě Saúdské Arábie, kvůli kterému dočasně spadla ropná produkce království na polovinu, což vedlo k výraznému nárůstu cen této komodity. Teherán to odmítl, ale stejné sebevražedné drony, jako útočily tenkrát, teď využívají ruské síly na Ukrajině, podotýká AP.

Saúdská Arábie také pravidelně čelí různým druhům útoků ze strany jemenských rebelů podporovaných Íránem. Království vede koalici arabských států, která proti husíjským povstalcům v Jemenu bojuje.

Reklama

Doporučované