Hlavní obsah

Itálie souhlasila, že se během tří let ujme 1500 uprchlíků z Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MikeDotta, Shutterstock.com

Italská premiérka Giorgia Meloniová.

Reklama

Italská vláda se uprchlíků ujme v příštích třech letech po dohodě s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. K podobné dohodě došlo už v roce 2017. Úřad OSN vyzval ostatní evropské státy, aby následovaly Itálii.

Článek

Italská vláda souhlasila, že v příštích třech letech přijme 1500 uprchlíků a žadatelů o azyl z Libye. Dohodla se na tom s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. K podobné dohodě došlo už v roce 2017. Od té doby Itálie z Libye a ostatních afrických zemí přijala okolo 1300 lidí.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ve středeční prohlášení uvítal rozhodnutí italské vlády podpořit znění dohody. Podle úřadu dohoda poskytne uprchlíkům cestu, jak se vymanit z nebezpečné životní situace. Na výběru kandidátů, kterým bude umožněno přestěhovat se do Itálie, bude úřad spolupracovat se svými partnery, aby byli vybráni lidé, kteří potřebují největší pomoc.

Úřad také vyzval ostatní evropské země, aby následovaly příkladu Itálie a zprostředkovaly humanitární koridory, čímž by snížily tlak na africké země jako například Libye, kde se uprchlíci ve velkých počtech koncentrují.

Itálie se v tomto roce potýkala s nárůstem počtu migrantů mířících na Apeninský poloostrov. Nejvíce se to projevilo v případě italského ostrova Lampedusa, kam v rámci několika měsíců dorazily tisícovky migrantů z Afriky a Blízkého východu.

Aby se v příštích měsících a letech zabránilo podobným krizím, přijala Evropská unie nový migrační pakt, který má pomoc implementovat evropským státům efektivní opatření při řešení migrační krize. Italský ministr vnitra Matteo Piantedosi unijní pakt označil za „vítězství“ pro Itálii.

Reklama

Doporučované