Hlavní obsah

Netanjahu slíbil tvrdou odvetu za útok z Libanonu

Foto: Profimedia.cz

Izraelští pyrotechnici u zbytku rakety vypálené z Libanonu ve městě Šlomi na severu země, 6. dubna 2023

Reklama

aktualizováno •

Izrael je nejen terčem kritiky za násilnou policejní akci v mešitě al-Aksá, ale také terčem raket. Dnes jich byly více než tři desítky vypáleny z Libanonu.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne bylo vypáleno z Libanonu nejméně 34 raket na území Izraele. Podle izraelské armády 25 z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana a nejméně pět jich dopadlo na izraelské území.

Podle jejího mluvčího Daniela Hagariho za útokem stojí islamistické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Zpravodajský web The Times of Israel (TOI) píše, že by se mohlo jednat o největší útok na Izrael z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006.

Americké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a uvedlo, že Izrael má právo se bránit. Podobně reagovala Francie, která stejně jako OSN vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

K útoku se nikdo bezprostředně nepřihlásil. Libanonská armáda mezitím informovala, že v jižním Libanonu odhalila několik raket připravených k odpalu.

V Izraeli údajně nejméně dva lidé utrpěli zranění. Ve městech Becet a Šlomi a také v Západní Galileji poblíž hranic s Libanonem během dne opakovaně zněly sirény varující před leteckým útokem.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal bezpečnostní kabinet, který rozhodne o reakci na útok. Izrael „vrátí svým nepřátelům úder a oni zaplatí za každý akt agrese“, řekl izraelský premiér na začátku večerního zasedání kabinetu.

„Naši nepřátelé znovu zjistí, že v dobách, kdy jsme zkoušeni, stojí izraelští občané při sobě a jsou jednotní,“ dodal. Rovněž zopakoval, že Izrael nemá v úmyslu měnit status quo Chrámové hory. „Vyzýváme ke zklidnění napětí a budeme tvrdě postupovat proti extremistům,“ řekl.

Přeshraniční útoky mezi Libanonem a Izraelem jsou, od války s radikálním šíitským hnutím Hizballáh v roce 2006, velmi vzácné. Několik hodin před útokem oznámil Hizballáh, který je podporován Íránem, že podpoří „veškerá opatření“ proti Izraeli, po včerejším vniknutí izraelské policie do mešity al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Zdroj blízký libanonskému šíitskému militantnímu hnutí Hizballáh však uvedl, že tato skupina dnešní raketové útoky na svědomí nemá. TOI ale píše, že by Íránem podporovaná skupina musela podobný útok z Libanonu přinejmenším tiše schvalovat, jelikož má velký vliv na jihu země.

Fotografie z policejního zásahu

Izraelská vláda čelí kritice arabských států kvůli incidentu na Chrámové hoře.

Vniknutí do mešity

Izraelská policie v noci z úterý na středu vnikla uprostřed modliteb do mešity al-Aksá a násilně pozatýkala přes tři stovky osob. Agentura Reuters s odvoláním na svědky informovala, že policisté napadli desítky věřících, kteří se v mešitě před svítáním modlili.

Zásah na muslimských svatých místech tvrdě kritizovaly země Blízkého východu. Agentura AP píše o obavách z dalšího vyhrocení už tak napjaté situace. Incident se odehrál ve velmi citlivé době, kdy muslimové slaví svatý měsíc ramadán a židé svátek pesach.

„Hizballáh důrazně odsuzuje útok izraelských okupačních sil na komplex mešity al-Aksá a přítomné věřící,“ uvedlo ozbrojené hnutí v prohlášení.

Po středeční akci izraelské policie ještě zesílilo napětí mezi Palestinci a izraelskými úřady. Na zátah izraelské policie reagovalo hned ve středu palestinské militantní islamistické hnutí Hamás odpálením několika raket z Pásma Gazy na Izrael, který odpověděl leteckou odvetou. Hamás rovněž Palestince vyzval k pochodu na Jeruzalém a k obraně mešity.

Palestinské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že Rada bezpečnosti OSN bude ve čtvrtek jednat o policejní razii, jež byla podle izraelských úřadů pokusem předejít násilí vypuzením skupin, které se údajně zabarikádovaly uvnitř se zbraněmi, kameny a petardami s úmyslem narušit mír.

Reklama

Doporučované