Hlavní obsah

Jedenáctiletý Američan volal policii, místo pomoci ho postřelili

Foto: Seznam Zprávy

Takto o incidentu informovala stanice BBC.

Reklama

Když partner Nakaly Murryové dorazil domů brzy nad ránem a choval se agresivně, požádala svého syna Aderriena, aby zavolal policii. Jedenáctiletý chlapec matčině žádosti vyhověl. Jeden z policistů ho následně postřelil.

Článek

„Policie nařídila všem v domě, aby se ukázali se zdviženýma rukama,“ popsal pro zpravodajskou stanici CNN právník Murryových Carlos Moore. „Věděli, že agresor vyběhl zadními dveřmi, neozbrojený, a že v domě jsou tři děti,“ doplnil.

Když pak jedenáctiletý chlapec se zdviženýma rukama vyšel ze svého pokoje – tak, jak to policie žádala – jeden ze strážníků jej postřelil. „Hned jak vyšel zpoza rohu, zasáhla ho kulka. Nedokážu pochopit proč. Ten samý policista, který mu řekl, aby vyšel z domu, ho pak postřelil,“ řekla pro zpravodajskou stanici CNN chlapcova matka Nakala Murryová.

Ke střelbě podle ní došlo během jedné až dvou minut poté, co policisté požádali o vylidnění budovy. Kulka zasáhla jedenáctiletého mladíka do hrudníku.

„‚Co jsem udělal, proč mě postřelili?‘ Ptal se mě a plakal,“ popsala pak Murryová pro BBC první chvíle po incidentu.

Chlapce s poškozenými plícemi, zlomenými žebry a natrženými játry okamžitě převezli do lékařského centra mississippské univerzity, kde mu zavedli hrudní drén a připojili jej na plicní ventilaci. Mluvčí nemocnice Annie Oethová CNN sdělila, že dítě bylo ve středu propuštěno do domácí péče.

Další střelba v Americe

S přáteli omylem najeli na špatnou příjezdovou cestu. Její majitel vyšel z domu a začal okamžitě střílet. Dvacetiletá Kaylin Gillisová incident nepřežila. Její případ ale není jediný, který v posledním týdnu otřásl Amerikou.

Podle Moorea neexistuje žádný způsob, jak by důstojník mohl chlapce zaměnit za dospělého muže, kvůli kterému byla původně policie přivolána. „Toto jedenáctileté dítě bylo mnohem, mnohem nižší, takže si je nemohl splést. Nevíme, co se stalo, ale víme, že jednání policisty bylo velmi lehkomyslné a mohlo vést ke ztrátě života,“ uvedl.

„Žádné dítě by nikdy nemělo být vystaveno takovému násilí ze strany těch, kdo přísahají, že budou pomáhat a chránit,“ doplnil pak s tím, že podobná situace už se nemůže opakovat a komunita musí úředníky hnát ke zodpovědnosti.

Inkriminovaný policista, kterým má podle informací CNN být důstojník Greg Capers, zatím dostal placenou dovolenou, protože střelba je vyšetřována. Aderrienova matka ale požaduje jeho propuštění i obvinění. „Tohle se nemůže opakovat, není to v pořádku,“ sdělila BBC. Ve čtvrtek ve městě uspořádala demonstraci za spravedlnost, na kterou dorazil zhruba tucet protestujících.

„Na co čekáme, až někdo skutečně zemře?“ doplnil pak rodinný právník s tím, že podle jeho informací byl zapojený policista jmenován nejlepším důstojníkem oddělení. „Pokud je tohle to nejlepší, co policie v Indianole má, pak potřebuje vyměnit celý svůj sbor,“ myslí si.

Policejní oddělení Indianola pro BBC sdělilo, že v současnosti případ nekomentuje. Na žádost CNN nereagoval ani samotný Capers. Mississippská Bureau of Investigation pak uvedla, že „v tuto chvíli posuzuje tento kritický incident a shromažďuje důkazy“, a svá zjištění předloží úřadu generálního prokurátora.

Policejní incident v Austrálii

Pětadevadesátiletá Australanka Clare Nowlandová skončila v nemocnici poté, co proti ní policie v pečovatelském domě použila taser. Seniorka zraněním po týdnu podlehla.

Celý incident má být podle Moorových informací zachycen na videu kamery, kterou měl policista připevněnou na těle. Jeho žádost o získání záznamu ale byla kvůli probíhajícímu vyšetřování zamítnuta.

Reklama

Související témata:

Doporučované