Hlavní obsah

Jihoafrická republika hasí obvinění z vyzbrojování Ruska. Bojuje o podporu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se svým jihoafrickým protějškem Cyrilem Ramaphosou na snímku z 24. října 2019.

Reklama

Obvinění z dodávek zbraní vznesl americký velvyslanec v JAR. Africká země vůči válce na Ukrajině dlouhodobě zaujímá neutrální postoj, podpora Moskvy by to ovšem změnila.

Článek

Diplomacie Jihoafrické republiky zažívá v posledních 24 hodinách nevídaný rozruch. V zemi působící americký diplomat Reuben Brigety vznesl ve čtvrtek obvinění, že JAR tajně dodávala zbraně Rusku, které se ocitlo po vpádu na Ukrajinu v mezinárodní izolaci.

Taková pomoc Moskvě by nicméně znamenala pro Pretorii významné ochlazení vztahů s Washingtonem, jemuž je na kontinentu nejbližším spojencem.

JAR se tak snaží nařčení uhasit na mnoha frontách. Úřad prezidenta Cyrila Ramaphosy ve čtvrtek oznámil, že se incidentem zabývá vyšetřování zahájené již dříve. Země k získání informací o možné dodávce podle něj využije veškeré důkazy, které mají americké zpravodajské služby.

Úřad prezidenta podle deníku The Guardian uvedl, že v současné době nicméně „neexistují žádné důkazy“, že by na loď byly v Jihoafrické republice naloženy zbraně, a obvinění tak odmítl. Podobný postoj zaujalo i ministerstvo zahraničních věcí Jihoafrické republiky, které v pátečním prohlášení dodalo, že „neexistuje žádný záznam o schváleném prodeji zbraní ze strany státu do Ruska, který by se týkal daného období/incidentu“.

V souvislosti s diplomatickou roztržkou bude jihoafrický ministr zahraničí Naledi Pandor hovořit také se svým americkým protějškem Antony Blinkenem, napsala stanice BBC. Ministerstvo zahraničí Jihoafrické republiky rovněž uvedlo, že na amerického velvyslance oficiálně podá diplomatickou cestou stížnost.

Brigety na čtvrteční tiskové konferenci vznesl obvinění, že Jihoafrická republika v prosinci loňského roku naložila zbraně a munici na sankcionované ruské plavidlo na námořní základně Simon’s Town poblíž Kapského Města. Zbraně byly poté převezeny do Ruska, uvedl.

Rozhovor s expertem o vztahu JAR k Rusku

JAR čeká přelomové rozhodnutí. Plánována návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina letos v srpnu ukáže, zda země dodržuje mezinárodní právo, nebo stojí pevně po boku Kremlu, říká expert Ricardo Reboredo v rozhovoru pro SZ.

Washington opakovaně varoval země před poskytováním materiální podpory Rusku a upozornil, že těm, kteří tak učiní, může být odepřen přístup na americké trhy, připomněla agentura Reuters. Moskva na straně druhé čelí stále větším problémům týkajících se nedostatku munice, na nějž si stěžuje například šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Pokud jsou obvinění pravdivá, Jihoafrická republika by porušila svůj vlastní zákon o kontrole zbraní, který ji zavazuje „neobchodovat s konvenčními zbraněmi se státy zapojenými do represí, agrese nebo terorismu“, upozornila stanice BBC.

Zároveň by šlo i o zřejmě dosud nejvýznamnější vroubek v jejích vztazích se Spojenými státy. Ty poškozuje už nynější neutrální přístup Pretorie k ruské invazi na Ukrajině.

Jihoafrická republika je mimo jiné jednou z hrstky zemí, které se zdržely řady hlasování v OSN o konfliktu a odmítly veřejně odsoudit Rusko. Již několik měsíců naopak tato regionální velmoc tvrdí, že podporuje zprostředkované urovnání konfliktu.

Dodávka zbraní do Ruska by ještě více oslabila nárok Jihoafrické republiky na neutralitu, ale rovnou může i znamenat, že se země podílí na probíhající agresi Ruska na Ukrajině, napsala stanice CNN. A to by musela vláda vysvětlovat mezinárodnímu společenství i vlastní zemi.

Hrají na obě strany, říká expert

Nešlo by nicméně o první vlídnější krok směrem k Moskvě. V únoru Jihoafrická republika umožnila válečným lodím ruského a čínského námořnictva provádět cvičení u svého východního pobřeží, krátce předtím na tamní půdě obhajoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov narativ Kremlu týkající se války na Ukrajině.

Otazníky pak zůstávají nad plánovanou návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina, na kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač kvůli údajným válečným zločinům spojeným s únosy dětí z Ukrajiny.

Putin by JAR navštívil v srpnu na setkání vedoucích představitelů hospodářského bloku BRICS, který tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a právě Jihoafrická republika. Ta na rozdíl od Moskvy ICC uznává, a byla by tak povinna ruského prezidenta zatknout, vysvětlil deník The Financial Times.

Více o údajných dodávkách zbraní do Ruska

„Přitahuje to pozornost k zahraniční politice JAR, což je špatně, pokud to chcete hrát na obě strany,“ připomněl už dříve pro Seznam Zprávy expert Ricard Reboredo jihoafrickou rozpolcenost. Země si ale bude podle něj muset brzy vybrat.

JAR udržuje úzké vazby s Pekingem a Moskvou už kvůli historické pomoci při boji s apartheidem. Odborníci na mezinárodní vztahy citovaní BBC nicméně poukazují na to, že Jihoafrická republika má v otázkách demokracie a mezinárodního práva více společného s některými státy Západu, včetně USA.

Pretoria má taktéž mnohem užší obchodní vztahy se Západem než s Ruskem. Panují tak obavy o možných důsledcích pro ekonomiku země, pokud se vztahy se Spojenými státy ještě více vyhrotí.

Reklama

Doporučované