Hlavní obsah

Jižní Korea ve střehu. Hrozí útok na pět ambasád, varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Podle jihokorejských úřadů KLDR vyslala své agenty do několika zemí (ilustrační snímek).

Jihokorejským ambasádám hrozí útoky ze strany Severní Koreje, tvrdí tamní ministerstvo zahraničí. Zvýšilo kvůli tomu stupeň varování před terorismem pro pět diplomatických úřadů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek zvýšilo stupeň varování před terorismem pro pět diplomatických úřadů. Důvodem jsou obavy, že by se Severní Korea (KLDR) mohla pokusit ublížit představitelům daných institucí, upozorňuje agentura Reuters.

Mezi těchto pět míst patří velvyslanectví Soulu v Kambodži, Laosu a Vietnamu a konzuláty v ruském Vladivostoku a čínském Šen-jangu, uvedlo ministerstvo v prohlášení. Stupeň výstrahy před terorismem je aktuálně na druhém nejvyšším stupni ze čtyř. To znamená, že pravděpodobnost útoku je vysoká, uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí.

Jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS) samostatně uvedla, že má „řadu indicií, že Severní Korea připravuje teroristické útoky proti diplomatickým pracovníkům a občanům“. Dodala však, že KLDR vyslala do výše zmíněných zemí své agenty, kteří mají sledovat jihokorejské mise. Povahu hrozeb dále nespecifikovala.

V prohlášení ministerstva zahraničí se rovněž uvádí, že jihokorejské Národní protiteroristické centrum se ve čtvrtek sešlo, aby projednalo opatření na ochranu diplomatických úřadů a úředníků, kteří v nich pracují. Vládou kontrolovaná severokorejská média kritizují obvinění z terorismu proti Severní Koreji jako snahu USA zdiskreditovat odpůrce Washingtonu.

Doporučované