Hlavní obsah

Jste pomalí a arogantní. Šéfdiplomat EU ostře zkritizoval své diplomaty

Foto: Profimedia.cz

„Chci být informován vámi, ne tiskem,“ postěžoval si Borrell na to, že diplomaté často informují o dění v zahraničí pomaleji než média.

Reklama

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell pronesl zdrcující kritiku na adresu předních diplomatů EU. Obvinil je z toho, že jsou pomalí, neefektivní a arogantní. Kritizoval je také za to, že nedokázali předpovědět ruskou invazi.

Článek

Podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella selhávají unijní diplomaté hned v několika ohledech. Borrell tvrdí, že o klíčovém dění v zemích své působnosti často informují pozdě a že se povyšují vůči představitelům zemí, do nichž byli vysláni.

„Tohle není chvíle, kdy vám všem budeme posílat květiny s tím, že jste krásní, pracujete velmi dobře a my jsme velmi šťastní, jsme jedna velká rodina,“ uvedl Borrell, kterého předchází pověst neomaleného člověka.

„Nechci vás obviňovat a hanět, ale tohle vám musím říct. Chci, abyste byli reaktivnější, 24 hodin denně,“ dodal Borrell na adresu představitelů Evropské služby pro vnější činnost, kteří působí v zahraničí. Ti mezitím v tichosti seděli v místnosti a poslouchali.

Jeden z přítomných diplomatů následně deníku The Guardian sdělil, že zatímco někteří se urazili, jiní projev uvítali a Borrellovy poznámky označili za výstižné. „Myslím, že to bylo celkově přijato dobře, protože mluvil věcně,“ shrnul reakce svých kolegů diplomat.

Podle zmiňovaného deníku sice Borrell v minulosti opakovaně kritizoval mnohé nedostatky evropské zahraniční politiky, ale to, s jakou mírou se nyní pustil do svých vlastních zaměstnanců, je velmi neobvyklé.

Rozhovor s šéfkou první celoevropské strany

Naším cílem je získat 25 křesel v Evropském parlamentu, pak bychom mohli měnit celou evropskou politiku, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéfka panevropského hnutí Volt Francesca Romana D'Antuonová.

Jste pomalí, řekl diplomatům Borrell

Bývalý španělský ministr zahraničí Borrell diplomaty obvinil mimo jiné z toho, že jsou při výkonu své práce příliš pomalí a v informování o dění v zemích působnosti často zaostávají za médii.

„Měl bych být nejlépe informovaný člověk na světě,“ postěžoval si Borrell a diplomatům nařídil, aby reagovali na dění v zahraničních zemích pružněji.

„Potřebuji, abyste rychle a v reálném čase informovali o tom, co se děje ve vašich zemích,“ řekl. „Chci být informován vámi, ne tiskem. Někdy jsem se o tom, co se kde děje, dozvěděl víc z novin než z vašich zpráv. Vaše zprávy někdy přicházejí příliš pozdě,“ dodal.

Podle šéfa unijní diplomacie se diplomaté také dopustili zásadních chyb v odhadnutí situace na Ukrajině. „Zaprvé jsme nevěřili, že se blíží válka,“ řekl. „Musím uznat, že tady v Bruselu nám Američané říkali ‚Zaútočí, zaútočí‘ – a my jsme se tomu dost zdráhali uvěřit,“ dodal.

„Válka na Ukrajině přetrvává,“ pokračoval Borrell. „Nepředpokládali jsme, jak účinně se Ukrajina bude bránit. Nepředpokládali jsme ani Putinovu schopnost eskalovat,“ dodal.

Přečtěte si více o současné situaci na Ukrajině

Protivzdušná obrana je nyní pro Ukrajince prioritou číslo jedna. Pondělní barbarský útok na ukrajinská města zřejmě urychlí dodání vyspělých systémů protivzdušné obrany z Německa a USA. Ochránit velké území je však dál složité.

Nepoučujte, nabádá diplomaty Borrell

Nejpřekvapivější ale byl podle deníku The Times Borrellův výrok o tom, že se diplomaté v zemích, kam byli vysláni, chovají arogantně. Šéf unijní diplomacie je osočil z toho, že jim chybí empatie a často se nad své protějšky v zahraničních zemích povyšují.

„Snažíme se exportovat náš model, ale málo přemýšlíme o tom, jak to budou vnímat ostatní,“ vysvětloval Borrell. „Myslíme si, že víme lépe, co je v zájmu ostatních lidí. Podceňujeme roli emocí a přetrvávající přitažlivost politiky identity,“ dodal Borrell v reakci na působení diplomatů v chudých afrických, latinskoamerických či asijských zemích.

Diplomatům důrazně doporučil, aby k představitelům těchto zemí přistupovali jako ke spojencům namísto toho, aby je poučovali.

Borrell v neposlední řadě diplomatům vyčetl, že mají mezery v komunikaci směrem k veřejnosti. Vytkl jim například, že na Twitteru nesdílejí jeho příspěvky.

„Stále mě překvapuje, že v některých delegacích se zdá, že neberou dostatečný ohled na naši komunikaci a že netweetují a nepřeposílají zprávy, které jim z centra předáváme. Musíte být sítí, která opakuje, přenáší, naléhá,“ vysvětluje Borrell s tím, že právě tento aspekt je klíčový v boji proti ruské a čínské propagandě a evropská diplomacie v něm musí posílit.

Reklama

Doporučované