Hlavní obsah

Jste závislá na Rusku, vmetl Macron Le Penové v televizní debatě

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron a Marine Le Penová ve středečním televizním duelu.

Reklama

Televizní diskuze mezi francouzskými prezidentskými kandidáty byla mírnější než před pěti lety. I tentokrát z ní ale jako vítěz vyšel Emmanuel Macron, ukázal bleskový průzkum mezi televizními diváky.

Článek

Když se v obdobném duelu střetli Emmanuel Macron a Marine Le Penová před pěti lety, vyzněla televizní debata před druhým kolem prezidentských voleb jasně pro Macrona. Sama kandidátka krajní pravice své vystoupení označila za neúspěch.

Na středeční debatu, vůbec jediné přímé střetnutí obou kandidátů v průběhu voleb, se proto Le Penová dlouhé měsíce připravovala. Přesto ale z 2,5 hodiny trvající diskuze vyšel vítězně spíše stávající prezident. Alespoň podle bleskového průzkumu agentury Elabe pro televizi BFM: Macrona v něm označilo za vítěze 61 procent televizních diváků, jeho soupeřku jen 39 procent. Důležité je dodat, že šlo o diváky, kteří v prvním kole voleb dali hlas krajně levicovému kandidátovi Jean-Lucu Mélenchonovi. Ten skončil třetí se ziskem více než 22 procent hlasů a právě jeho voliči budou ve druhém kole nejspíš rozhodovat.

Stejný průzkum také ukázal, že stávající hlava státu má kvality pro funkci prezidenta (53 procent) vyšší než jeho soupeřka (29 procent). Televizní diváci vidí také Macrona jako schopnějšího kandidáta stmelit národ než Le Penovou, 49 procent z nich ho také považuje za dynamičtějšího (oproti 31 procentům Le Penové), upřímnějšího a mající lepší program. Polovina dotázaných si ale také myslí, že je Macron arogantnější než šéfka Národního sdružení (16 procent).

Debata rozdělená na tematické okruhy začala tím, co trápí Francouze nyní nejvíce – kupní síla a inflace. Oba kandidáti se lišili zejména v názoru na ceny energií – zatímco prezident hájil zastropování tarifů energií, Le Penová prosazovala svůj program, v němž figuruje snížení DPH u energií na pět procent. To by podle ní ušetřilo francouzským domácnostem 12 miliard eur. Macron naopak tvrdí, že jím schválená opatření jsou dvakrát tak účinnější. Le Penová sice uvedla, že ani ona nemá nic proti zastropování cen energií, Macron jí ale připomněl, že v parlamentu hlasovala proti němu.

Klimatopokrytec vs. klimatoskeptička

Dalším výbušným tématem byla zahraniční politika. V tomto bodu došlo asi k nejtvrdšímu útoku ze strany Macrona: „Jste závislá na Rusku a Vladimiru Putinovi,“ obvinil soupeřku a argumentoval půjčkou, kterou si vzala před minulými volbami u ruské banky. Tu sice Le Penová nemohla popřít, hájila se ale tím, že jí žádná francouzská banka půjčit nechtěla.

Macron také Le Penové řekl, že odmítla finanční podporu Ruskem napadené Ukrajině. To Le Penová popřela, europoslanci její strany ale v Evropském parlamentu skutečně hlasovali proti balíčku finanční pomoci Ukrajině.

Ostrá výměna názorů proběhla na téma klimatu, kdy Macron označil soupeřku za „klimatoskeptičku“, Le Penová jeho pro změnu za „klimatopokrytce“. O prezidentovi jeho vyzyvatelka například řekla, že by nejraději pokryl celé pobřežní vody Francie větrníky s výjimkou jeho sídla v Touquet. Narážela tak na skutečnost, že plán vystavět větrníky v moři nedaleko Touquet padl krátce po Macronově příchodu do Elysejského paláce.

Jedním z hlavních programových bodů Le Penové je zákaz veřejného nošení muslimských šátků. Kdyby k němu přistoupila, spustila by podle Macrona občanskou válku. Le Penová považuje podle svých slov šátky za „islamistickou uniformu“. Prezident má ale zákaz za protiústavní. „Promiňte, já jsem ale francouzskou ústavu četla,“ ohradila se Le Penová.

Celý souboj se nicméně nesl v méně konfrontačním duchu než před pěti lety. Le Penová byla zjevně lépe připravená než tehdy, Macron si zase dával pozor, aby nepůsobil příliš arogantně a povýšeně. I tak to byl ale spíše on, koho museli moderátoři diskuze více krotit.

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se uskuteční v neděli 24. dubna. Macron je podle posledních průzkumů stále favoritem.

Reklama

Související témata:

Doporučované