Hlavní obsah

„Kadyrov nám unáší děti, aby z nich vychoval vrahy,“ zní z Luhanské oblasti

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Reklama

Podle šéfa Luhanské oblasti Serhije Hajdaje odvážejí ruští okupanti tamní děti hromadně do Čečenska a připravují je na zabíjení Ukrajinců. Rusko tvrdí, že jde o „sociálně problémové“ jedince, kteří potřebují „převýchovu“.

Článek

Šéf správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že ruští okupanti unášejí ukrajinské děti z okupované Luhanské oblasti do Čečenska, kde musejí projít „vlasteneckým výcvikem“. Upozornil na to server Ukrajinska Pravda.

„Kadyrov unáší luhanské děti, aby z nich vychoval vrahy, kteří pak budou zabíjet Ukrajince,“ uvedl na Telegramu Hajdaj. „Útočníci hromadně odvážejí děti z Luhanské oblasti do Čečenska, aby jim poskytli ‚vlastenecký výcvik‘. Podobných případů deportace dospívajících na území Ruské federace je více než 100,“ dodal.

Server Euromaidan press upozorňuje na to, že čečenský lídr Ramzan Kadyrov se v polovině listopadu pochlubil, že v rámci programu „Teenageři Ruska“ bylo do Čečenska odvezeno asi 200 „problematických teenagerů“ z různých ruských regionů. Nechyběli podle něj ani dospívající z okupované Luhanské a Doněcké oblasti.

„Kadyrov byl velmi pyšný, že má mladou generaci Ukrajinců, kterou osobně připraví, a my chápeme na co,“ řekl Hajdaj podle serveru v ukrajinském televizním vysíláním. „Kolem roku 2020–2021 naše jednotky SBU neutralizovaly diverzní skupiny, které měly mladé kluky ve věku 21–22 let, a to byl sedmý rok války, počítejme: těm teenagerům bylo v roce 2014 14 let a byli tak zombifikovaní, že v 21 letech šli zabíjet své krajany,“ vysvětluje Hajdaj.

„Hádejme, co ten Kadyrov udělá s našimi teenagery – a těch, které vyvezli do Čečenska, je víc než sto,“ dodal.

Příběhy deportovaných ukrajinských dětí

Tisíce dětí už odvezly ruské okupační síly z Ukrajiny na takzvanou převýchovu. Dětem pak zajistí ruské občanství i pěstounské rodiny. Nezletilí ale často své rodiny mají právě na Ukrajině a v Rusku žít nechtějí.

Kadyrova dětská armáda

O táborech v Čečensku, kde probíhá „vojensko-vlastenecký“ výcvik, kterého se účastní i děti z ukrajinských okupovaných oblastí, informovala také stanice Rádio Svobodná Evropa. Tvrdila, že na organizaci výcviku se podílí osobně i sám Kadyrov.

Stanice sdílela záběry, které zveřejnila Ruská univerzita speciálních sil v Čečensku, kam bylo z okupované Luhanské a Doněcké oblasti odvezeno celkem 45 dětí. Rusko tvrdí, že byly „sociálně problémové“ a nutně potřebovaly „převýchovu“.

„Děti (z těchto oblastí) jsou pro nás velice důležité, protože v těchto oblastech momentálně nejsou vzdělávací organizace a sociální instituce,“ uvedla ruská dětská ombudsmanka Maria Lvová-Bělová, jejíž jméno figuruje na sankčním seznamu Spojených států. „Je pro nás důležité se skupinou těchto 45 lidí pracovat a v této práci pokračovat, (až se vrátí),“ dodala.

Čečenský bojovník za lidská práva Abubakar Yangulbayev uvedl, že Kadyrov cvičí dospívající ve věku 16 a 17 let, kteří se brzy mohou zapojit do válečného konfliktu, a v podstatě tak buduje „dětskou armádu“. Během výcviku dospívající Ukrajince údajně učí nenávidět svůj národ.

Kritik Kadyrova byl zavražděn

Tumso Abdurachmanov byl zavražděn na začátku prosince, zprávu teď potvrdila stanice RFE/RL. Švédské úřady ji zatím nekomentovaly. Blogera se už před dvěma lety ve Švédsku pokusila zavraždit dvojice z Čečenska.

Deportace tisíců dětí

Ukrajinské Centrum národního odboje dříve informovalo o tom, že ruská okupační správa oznámila, že celkem 15 tisíc dětí ve věku od 2 do 17 let v Luhanské oblasti podstoupilo hloubkové lékařské vyšetření. Ruští doktoři, kteří za tímto účelem na místo přijeli, shrnuli, že 70 % těchto dětí „potřebuje zvláštní lékařskou péči“.

Podle Hajdaje se Rusové tímto závěrem snaží zakrýt nucenou deportaci dětí na území Ruska.

Kyjev opakovaně upozorňuje na unášení ukrajinských dětí za ruské hranice. Tvrdí, že od začátku války ruští okupanti ze země odvezli více než 13 tisíc dětí.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak začátkem listopadu situaci označil za genocidu a světové lídry ze skupiny G20 vyzval, aby Ukrajině s řešením této otázky pomohli. „Opravdu musíme upozornit svět na to, co se děje, protože se jedná o naprostou genocidu Ukrajinců, ukrajinských dětí, naší země,“ uvedl.

Rusko obvinění z deportace ukrajinských dětí odmítá. Tvrdí, že pouze nabízí pomocnou ruku těm, kteří se Ukrajinu rozhodnou dobrovolně opustit, a sirotkům, o které se nikdo nestará. Podle ruského velvyslance při OSN jsou nařčení z únosů dětí „novým milníkem v dezinformační kampani západních zemí“.

Reklama

Související témata:

Doporučované