Hlavní obsah

Kandidátka na prezidentku Francie čelí kritice za termín spojený s nacionalisty

Foto: Profimedia.cz

Prezidentská kandidátka Pécresseová tvrdí, že ji špatně pochopili, prý není moc „velká řečnice“, ale je pilná a „pracovitá“. Snímek z nedělního mítinku.

Reklama

Republikánská kandidátka na prezidentku Valérie Pécresseová použila výraz spojovaný s teorií o cílené výměně evropského obyvatelstva za migranty ze severní Afriky. Politička se hájí, že ji špatně pochopili.

Článek

Francouzská kandidátka na prezidentku za umírněnou pravici Valérie Pécresseová v neděli na svém předvolebním setkání použila termín velká výměna (grand remplacement), který je spojován se silně nacionalistickými konspiračními teoriemi.

Pécresseová za to sklízí hlasitou kritiku od levicových oponentů i od spolustraníků. Politička se ale hájí, že chtěla vyjádřit nesouhlas s teoriemi, které hlásají krajně pravicoví politici, ale byla špatně pochopena, píší francouzská média.

Stoupenci teorie velké výměny jsou přesvědčeni, že v Evropě na popud vládnoucích elit dochází k cílené postupné výměně původního evropského obyvatelstva za migranty zejména ze severní Afriky i jiných částí světa. Teorii formuloval soudobý francouzský filozof Renaud Camus, který ji považuje za konstatování skutečnosti, a nikoliv teorii. Camus je podle AFP řazen ke krajní pravici.

Popularizátorem velké výměny se nedávno stal další prezidentský kandidát, bývalý novinář Éric Zemmour. Podle AFP je toto tvrzení jedním z pilířů kampaně tohoto kontroverzního politika.

Marine Le Penová z Národního sdružení s termínem zachází o poznání opatrněji, častěji hovoří o migrační záplavě (submersion).

Podle agentury AFP je spor o jediný termín jen další ukázkou toho, jak úzký manévrovací prostor Pécresseová má. Na krajní pravici je Le Penová a nováček letošní kampaně Zemmour, střed politického spektra patří současnému prezidentu Emmanuelu Macronovi. Pécresseová se tak snaží oslovit voliče mezi oběma těmito tábory a přetáhnout část jejich podporovatelů.

Pécresseová po první vlně kritiky uvedla, že spíše než „velká řečnice“ je pilná a „pracovitá“. Zdatných rétorů je podle ní v kampani dost, ale jsou potřeba i lidé, kteří nejen mluví, ale i konají.

„Je to další Rubikon, který pravice překročila,“ prohlásila socialistická kandidátka a starostka Paříže Anne Hidalgová.

„Krajně pravicový blok nyní tvoří tři kandidáti,“ napsala na twitteru další levicová kandidátka Christiane Taubiraová, která pochází z jihoamerické Francouzské Guayany.

Republikánské kandidátky se částečně zastal politolog Pascal Perrinneau, podle něhož „je její projev vnímán poněkud neobjektivně, protože v žádném okamžiku neřekla, že by se k této teorii hlásila“. Pécresseová ale podle něj v neděli často hovořila o řádu, křižovatkách nebo Francouzích, kteří jimi jsou „jen na papíře“.

Reklama

Související témata:

Doporučované