Hlavní obsah

Kim Čong-un vyměnil šéfa armády a zavelel k přípravě na válku

Foto: Alexander Khitrov, Shutterstock.com

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

V severokorejské armádě dochází ke změnám. Byl propuštěn nejvyšší generál. Zároveň se na schůzce Ústřední vojenské komise řešila příprava na válku, země chystá celostátní cvičení civilní obrany.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un propustil svého nejvyššího generála a chce, aby se jeho armáda „připravila na válku“. Informovala o tom ve čtvrtek státní média. Podle Korejské ústřední tiskové agentury (KCNA) odvolali generála Pak Su Ila z funkce náčelníka generálního štábu. Na jeho místo byl jmenován vicemaršál Ri Yong Gil, píše americká CNN.

Stejně tak další velící důstojníci byli odvoláni, přeloženi nebo jmenováni během středečního zasedání Ústřední vojenské komise, uvádí KCNA bez bližších podrobností.

Nicméně Severní Korea pravidelně obměňuje své vojenské vedení. Někteří velitelé úplně mizí z očí veřejnosti nebo naopak se později znovu objevují na jiných pozicích. Podle analytiků to odráží právě kariéra nového nejvyššího generála Riho, který nastoupil do své poslední funkce teprve 31. prosince.

„Ri Yong Gil je dlouholetým členem severokorejské vojenské elity. Během své kariéry zažil vzestupy i pády. Před sedmi lety se dokonce proslýchalo, že byl po personálních změnách popraven,“ říká Leif-Eric Easley, profesor mezinárodních studií na Ewha Womans University v Soulu.

Podle Easleyho se severokorejský vůdce možná snaží zajistit, aby se nikdo pod ním nestal příliš mocným. „Kim Čong-un často střídá vedoucí posty v hierarchii pod sebou. Chce zabránit tomu, že se v Severní Koreji objeví někdo jako Jevgenij Prigožin, který zpochybnil autoritu ruského prezidenta Vladimira Putina,“ říká profesor.

Čong Seong-čchang, vedoucí analytik institutu Sedžong, tvrdí, že za Kimovými vojenskými změnami může být řada důvodů a nemusí jít nutně o trest. „Kim Čong-un často povyšoval, degradoval a propouštěl vedoucí pracovníky podle jejich schopností plnit povinnosti. To s tím samozřejmě souvisí, ale není vhodné podobné kroky ihned považovat za trest,“ míní Čong.

Příprava na válku

Zpráva KCNA se o změnách v armádním vedení zmiňuje až na konci. Zaměřuje se spíše na „otázku důkladnějšího připravení armády na válku vzhledem k vážné politické a vojenské situaci, která panuje na Korejském poloostrově“.

Jižní Korea a její hlavní spojenec Spojené státy, nebyly ve zprávě jmenovitě zmíněny. Nicméně se zdá, že se na ně nepřímo odvolává. Na schůzce byly totiž „analyzovány vojenské kroky hlavních viníků zhoršené situace“ na poloostrově.

Podle zprávy KCNA bylo hlavním bodem programu schůzky uskutečnění válečných příprav. „Současná situace, kdy nepřátelské síly stále pokračují v bezohledné vojenské konfrontaci s KLDR, vyžaduje, aby severokorejská armáda měla pozitivnější, aktivnější a drtivější vůli, stejně jako dokonalou vojenskou připravenost na válku,“ píše se v prohlášení.

Severní Korea letos v létě vystupňovala svou vojenskou rétoriku a pohrozila sestřelením amerických průzkumných letadel. Mělo jít o odvetu za to, že do Jižní Koreje poprvé po čtyřiceti letech připlula americká ponorka s balistickými raketami schopnými nést jaderné zbraně.

Pchjongjang rovněž předvedl své pokroky v technologii balistických raket. Minulý měsíc otestoval mezikontinentální balistickou raketu (ICBM) Hwasong-18, jejíž doba letu je natolik dlouhá, že je schopna zasáhnout pevninu Spojených států.

Tato zbraň patřila k řadě dalších, které Severní Korea minulý měsíc předvedla na přehlídce nazvané „Den vítězství“. Ta je připomínkou příměří, jež před 70 lety ukončilo boje v korejské válce.

Na středeční schůzce v Pchjongjangu Kim podepsal rozkaz k válečnému cvičení s nejnovějšími zbraněmi. Koncem minulého týdne si severokorejský vůdce prohlédl zbrojní a muniční továrny. Ihned poté vydal pokyny týkající se „budování kapacit pro sériovou výrobu nové munice“, uvádí zpráva KCNA.

V souvislosti s napětím na poloostrově Jižní Korea tento měsíc oznámila, že 23. srpna uspořádá celostátní cvičení civilní obrany. Očekává se, že během dvacetiminutového cvičení bude obyvatelstvo trénovat evakuaci do krytů a podobných útočišť.

Reklama

Související témata:

Doporučované