Hlavní obsah

Kim odpaluje jednu raketu za druhou. Chystá něco většího, odhadují experti

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v Institutu jaderných zbraní v Pchjongjangu.

Reklama

Severokorejská státní média zveřejnila snímky, na nichž je Kim Čong-un obklopen vojenskými představiteli a arzenálem bojových hlavic. Vůdce země také nařídil zvýšit produkci materiálů pro výrobu jaderných zbraní.

Článek

Severní Korea má za sebou co do počtu zbraňových testů s více než 70 odpálenými raketami rekordní rok. Loni v září si navíc země do zákona zasadila eskalační jadernou doktrínu, která ji opravňuje k preventivním jaderným úderům, pokud se jí bude zdát, že je její vedení v ohrožení. Svůj status jaderného státu v té době také rovnou prohlásila za „nezvratný“.

S testováním Severní Korea pokračuje i letos a jen v březnu už odpálila nejméně sedm raket. Poslední z nich byly hlášeny v pondělí, kdy země odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu do vod u východního pobřeží Korejského poloostrova.

Kimovy novinky odhalily plakáty

Podle japonských úřadů měly rakety nepravidelnou trajektorii, což by mohlo znamenat, že - na rozdíl od běžných balistických raket, které se pohybují po oblouku - byly manévrovatelné.

V úterý se pak objevily fotografie vůdce Kim Čong-una, kterému dělali společnost jak představitelé jeho armády, tak i množství bojových hlavic. Snímky vybavení v místnosti i plakátů na stěnách však pravděpodobně ukázaly také některé nové malé hlavice navržené zřejmě tak, aby se vešly na nosné systémy vyvinuté v posledních letech.

„Jedná se o výrazné zlepšení velikosti oproti předchozím severokorejským jaderným zbraním a možná i o pokrok v konstrukci,“ komentoval fotografie na twitteru George William Herbert z amerického Institutu mezinárodních studií Middlebury.

V podobném duchu se vyjádřil i Kune Y. Suh, emeritní profesor jaderného inženýrství na Soulské národní univerzitě, který nové hlavice porovnal s verzí z roku 2016. „Jde o něco silnějšího na menším prostoru. Je to znepokojivé,“ cituje odborníka South China Morning Post.

Během návštěvy objektu prý Kim Čong-un nařídil jaderným vědcům, aby zvýšili produkci materiálu pro výrobu zbraní, díky kterému bude možné sestrojit silné bomby, a nechal se slyšet, že Severní Korea je připravena jaderné zbraně použít „kdykoliv a kdekoliv“.

Severokorejský vůdce tak přišel s novou výhrůžkou v době, kdy Spojené státy a Jižní Korea provádějí v regionu společná vojenská cvičení. Těch se účastní také americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a jedná se o jedno z největších cvičení, které spojenci uspořádali od roku 2017, kdy došlo k jejich omezení.

Letadlová loď Nimitz v jihokorejském městě Pusan.Video: AP

Nynější výzvy Kim Čong-una ke zvýšení výroby přišly jen několik dní poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil plány na umístění taktických jaderných zbraní v sousedním Bělorusku. Krok někteří analytici považují za varování Západu, který neustále zvyšuje vojenskou podporu napadené Ukrajině.

Právě jednání Ruska na východě Evropy Severní Korea podpořila a uznala i nezákonnou anexi separatistických regionů na Donbase. Země také ráda zdůrazňuje spolupráci s Moskvou a Pekingem, která se má postavit „nové studené válce“ vedené „americkými imperialisty“. Ty Pchjongjang obviňuje z toho, že zintenzivněním vojenských aktivit se Soulem a Tokiem přenesli konflikt do Asie.

Další jaderný test?

Zda nejnovější zprávy z Asie přinesou třaskavější vývoj, zatím nelze tvrdit. Počet testů severokorejských raketových střel se obvykle zvyšuje vždy, když spolu Washington a Soul pořádají společná vojenská cvičení.

Asie zbrojí ve velkém

Rozsáhlejší závody ve zbrojení Asie nikdy nezažila. Tři hlavní jaderné mocnosti a jedna rozvíjející se, mezinárodní vyvrhelové, největší ekonomiky a dekádami prověřené aliance bojují o převahu v nejspornějších oblastech světa.

Podle Čong Seong-čanga, analytika jihokorejského Sejong Institute, by se však Severní Korea mohla blížit k dalšímu jadernému testu. Jen několik hodin před tím šestým v roce 2017 totiž státní média ukázala Kim Čong-una, jak pozoruje zařízení ve tvaru burského oříšku, který byl nejspíše údajnou termonukleární zbraní sestrojenou pro mezikontinentální balistické střely, o níž země tvrdila, že ji během testu odpálila.

Sedmý jaderný test předvídá i Park Won-gon ze soulské Ewha Univeristy. „Když se podíváte na množství raket, které odpálili, nemůžou takhle pokračovat pořád (z finančních důvodů, pozn. red.),“ řekl agentuře AFP. „Sedmý jaderný test by to svým způsobem zakončil, prohlásili by se za jadernou mocnost a začali jednat se Spojenými státy.“

Minulý týden pak Severní Korea otestovala jaderný podvodní dron, který by se měl umět přiblížit k nepřátelské flotile nebo přístavu a vyvolat podvodní explozi, jež vytvoří „radioaktivní tsunami“. Nový přístroj plul více než 59 hodin pod vodou, než u Hongwonského zálivu odpálil testovací raketu.

Reklama

Doporučované