Hlavní obsah

Konspirátoři řeší, jak to celé je s rakví a ostatky

Foto: Profimedia.cz

Osm příslušníků granátnické gardy přináší rakev na katafalk ve Westminsterském sále, Londýn, 14. září 2022.

Reklama

Složitá bezpečnostní i logistická operace i celý soubor rituálů a ceremonií. Britské dny smutku po smrti královny Alžběty II. rozproudily i konspirační teorie.

Článek

Od skonu britské královny do jejího pondělního pohřbu uplyne jedenáct dní.

Rakev s ostatky mezitím absolvovala mnoho přesunů a procesí. Z místa skonu panovnice na zámku Balmoral byla převezena do Edinburghu, následoval letecký transport z hlavního města Skotska do Londýna, pak několik přesunů po hlavním městě. Viděly ji už přinejmenším desetitisíce lidí a předpokládá se, že rakvi zahalené v královské standartě se v metropoli pokloní statisíce.

Konspirační teorie o prázdné rakvi

Poměrně dlouhá doba, během které smuteční akce probíhají, a také poměrně teplé zářijové počasí, které na Ostrovech panuje, vyvolávají zcela přirozené dotazy na to, jak se vlastně s rakví i ostatky Jejího Veličenstva nakládá.

V době piety jde o citlivé téma. Které neuniklo těm, kteří rádi spřádají konspirační teorie. Jak si povšiml server Newsweek , podobné debaty probíhají například na britském serveru, kde si rodiče obvykle vyměňují rady o výchově dětí.

„Stále slýchám spekulace, že královna ve skutečnosti v rakvi není,“ shrnul jeden z uživatelů internetové dohady. „Musím přiznat, že i mě to už napadlo,“ odpověděl v debatě další. Podle něj jsou převozy královniny rakve „obrovskou bezpečností noční můrou“, navíc za neustálé přítomnosti televizních kamer.

I na sociálních sítích se objevují teorie, že tělo královny v rakvi není a že ve skutečnosti jsou ostatky panovnice uloženy až do samotného pohřbu v márnici.

Reportáž

Ticho, slzy a hmatatelný respekt. Pustit ve Westminsterském sále špendlík, možná byste ho slyšeli dopadnout. Jak popisují z místa reportéři Seznam Zpráv, na rozloučení s královnou dostali ovšem lidé jen chvíli.

Dřevěné uhlí v rakvi královny Viktorie

Britské servery píšou, že není jasné, zda došlo k nabalzamování královnina těla. To by ho pomohlo zakonzervovat na poměrně dlouhou dobu. K takovému kroku se přistupuje například při pohřbu s otevřenou rakví, ten se ovšem v případě Alžběty II. podle serveru The List konat nebude.

Nabalzamováno bylo například v roce 1603 tělo královny Alžběty, které pak setrvalo vystaveno v paláci Whitehall tři týdny.

Balzamování naopak předem odmítla královna Viktorie. Na dno její rakve pohřební služba umístila dřevěné uhlí, které absorbovalo mimo jiné vlhkost.

Převoz do Westminsteru

Alžběta II. podstoupila jednu z posledních cest před svým pohřbem a tým Seznam Zpráv byl u toho:

Olověná vložka

Místo uhlí se už při pohřbech členů britské královské rodiny dlouhou dobu používá jiný postup. Do rakve se umisťuje olověná vložka, která rakev utěsní, zabraňuje proniknutí vlhkosti a výrazně zpomaluje rozklad ostatků.

Takový postup se podle listu The Times zvolil i v případě Alžběty II., která spočinula v rakvi raritně vyrobené ze dřeva anglického dubu.

Rakev navíc není nová, ale podle pohřební služby Leverton & Sons, která královské rodině poskytuje své služby, byla vyrobena už před třiceti lety.

Kvůli tíze dřeva i olověné vložky nosí rakev při přesunech osm lidí.

Královna bude v pondělí pohřbena po boku svého manžela prince Philipa v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Rakev tak neskončí v zemi, ale v kryptě, kde jsou uloženy ostatky i dalších členů královské rodiny, včetně rodičů panovnice a její sestry Margaret.

Reklama

Doporučované