Hlavní obsah

Kreml vyhrožuje: Útok na anektovaná území bude agresí vůči Rusku

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

aktualizováno •

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek odpoledne chystá stvrdit anexi čtyř okupovaných ukrajinských regionů. V souvislosti s tím už podepsal dekrety o uznání nezávislosti Záporožské a Chersonské oblasti.

Článek

Moskva bude považovat útok na ukrajinské území, které hodlá anektovat, za agresi vůči Rusku samotnému. Podle agentury TASS to v pátek uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Čtyři ukrajinské územní celky se podle něj stanou neoddělitelnou součástí Ruska.

Ruské okupační a proruské úřady tvrdí, že o připojení k Ruské federaci požádali v hlasování obyvatelé ukrajinských oblastí. Kyjev a Západ hlasování neuznávají a výsledky považují za neplatné.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek odpoledne vystoupí s projevem, v němž se chystá vyhlásit anexi samozvaných republik na Donbase a dalších dvou zčásti okupovaných oblastí Ukrajiny – Záporožské a Chersonské.

Putin dal už dřív najevo, že Rusko se bude proti útoku na své území bránit jakýmikoli možnými prostředky, což vyvolalo obavy z toho, že by mohl nasadit i taktické jaderné zbraně. Americký prezident Joe Biden ho varoval, že USA by na takovou akci musely razantně odpovědět.

Analytik Pavel Havlíček tento týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že navzdory výhrůžkám znějícím z Moskvy neočekává změnu ukrajinského postoje k válce. „Viděli jsme podobnou situaci i na Krymu. Údery proti různým cílům tam pokračovaly, protože Ukrajina ho jednoduše stále považuje za součást svého území, a nedrželi se zpátky ani v úderech proti jeho okupační správě,“ řekl Havlíček.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se k chystanému ruskému uznání pseudoreferend v okupovaných oblastech vyjádřil už ve čtvrtek. „Naše reakce na uznání výsledků ze strany Ruska bude velmi tvrdá,“ upozornil Zelenskyj. V pátek se má sejít ukrajinská bezpečnostní rada.

Reklama

Doporučované