Hlavní obsah

Leteckou dopravu ve Francii narušuje stávka, zrušeny jsou i spoje s Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Leteckou dopravu ve Francii ve čtvrtek narušila stávka. Ilustrační fotografie.

Reklama

Stávka letových dispečerů ve čtvrtek omezila leteckou dopravu ve Francii. Nejvíce zasaženo je letiště Orly. Akce ovlivnila i letecký provoz v Praze – Letiště Václava Havla oznámilo zrušení některých spojů.

Článek

Leteckou dopravu ve Francii ve čtvrtek narušuje stávka letových dispečerů. Letecké společnosti k rušení letů přistoupily i přesto, že se nespokojení zaměstnanci na poslední chvíli dohodli s hlavním odborovým svazem, informuje agentura AFP. Zrušeny jsou i některé spoje s pražským Letištěm Václava Havla.

Podle francouzského Úřadu pro civilní letectví (DGAC) je na dnešek naplánováno přibližně 2250 letů s odletem nebo příletem z některého francouzského letiště. Předchozí den jich bylo téměř 5200.

Aby francouzský úřad pro civilní letectví přizpůsobil dostupný personál intenzitě provozu, požádal aerolinky, aby zrušily tři ze čtyř letů odlétajících nebo přilétajících z letiště Orly, druhého největšího ve Francii. Opatření se dotýká i 55 procent letů na největším letišti Charlese de Gaulla u Paříže, 65 procent letů na letišti Marseille Provence a 45 procent letů na všech ostatních francouzských letištních uzlech.

Oznámení odborového svazu SNCTA ze středečního dopoledne, že se podařilo uzavřít dohodu, vzbudilo naději, že omezení nakonec nebudou tak rozsáhlá. Přišlo ale pozdě. Tři další odborové svazy řídících letového provozu navíc ve stávkové pohotovosti pokračovaly.

Podle DGAC je přesto zpoždění letů, které aerolinky nakonec vypraví, pouze mírné. Nejvíce zasaženo je letiště Orly s průměrným zpožděním 44 minut na příletu a 26 minut při odletu.

„Statisíce cestujících se ocitly v nejistotě,“ uvedlo hlavní evropské sdružení leteckých společností Airlines for Europe. Lituje více než 2000 zrušených letů a také 1000 letů, u nichž hrozí, že je bude potřeba odklonit za cenu „zpoždění a dalších narušení“.

Reklama

Doporučované