Hlavní obsah

Líbací aféru šéfa španělského fotbalu vyšetřuje prokuratura

Foto: Profimedia.cz

Luis Rubiales políbil španělskou fotbalistku Jenni Hermosovou na ústa. Podle ní bez jejího souhlasu.

Reklama

Líbací aféra šéfa španělského fotbalu Luise Rubialese se dál komplikuje. Španělská fotbalová federace vyzvala UEFA, aby zvážila její členství. Jde tak sama proti sobě – španělské kluby by pak nehrály v evropských soutěžích.

Článek

Španělská prokuratura zahájila předběžné vyšetřování šéfa španělského fotbalu Luise Rubialese kvůli podezření ze sexuálního obtěžování, informovala agentura AFP. Důvodem je líbání na vyhlašování vítězek ženského fotbalového šampionátu. Jedna z fotbalistek – Jennifer Hermosová – ho obvinila, že ji bez jejího souhlasu políbil na ústa (psali jsme zde).

Rubialese kvůli tomu odsoudila velká část španělské veřejnosti i někteří politici. Za případ sexuálního obtěžování incident označila ministryně pro rovnost Irene Monterová. Rubiales mluvil o polibku dvou přátel, kteří spolu oslavovali úspěch. Později se za něj ale omluvil.

Odstoupit nicméně Rubiales odmítá, byť ho už v pátek suspendovala Španělská fotbalová federace (RFEF) a o víkendu i Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA). RFEF to ale udělala po tlaku a jinak svého šéfa svými prohlášeními podporuje.

Federace navrhuje konec v UEFA

RFEF na pondělí svolala jednání regionálních asociací. Nelíbí se jí tlak vlády, který je podle ní nepatřičný, protože jde o vnitřní problém fotbalu. Španělská vláda požádala o zásah sportovní tribunál, který spadá pod stát, ale podle BBC ho tvoří nezávislí právní odborníci.

Federace navíc hrozila právními kroky vůči Hermosové. FIFA proto vyzvala Rubialese, jeho spolupracovníky i španělskou fotbalovou federaci, aby se zdrželi veškerého kontaktu s fotbalistkou.

RFEF je podle pondělního prohlášení ochotná riskovat i budoucnost španělských fotbalových klubů. Její generální sekretář Andrew Camps požádal Unii evropských fotbalových asociací (UEFA), aby pozastavila členství španělské asociace, protože se do její činnosti vměšuje vláda. Informoval o tom web Onda Cero.

UEFA se ke sporu dosud nevyjadřovala. Camps je Rubialesův blízký spolupracovník a vyzval unii, aby se za něj postavila. Postup španělské vlády vůči němu považuje za nespravedlivý.

Pokud by se naplnil Campsův plán, tak by španělské kluby nemohly soutěžit v klubových soutěžích, jako jsou Liga mistrů, Evropská liga i Evropská konferenční liga. Hrozila by i neúčast Španělska na evropském šampionátu, který se koná v roce 2024 v Německu, a Lize národů.

Podle matky je hon na syna nelidský

Pozornost mezitím přitáhla i Rubialesova matka. Angelese Bejarová se zavřela v kostele v Rubialesově rodném městě na jihu Španělska Motrilu, informovala BBC.

Omluva Rubialese za incident po finále ženského MS:

V kostele plánuje držet hladovku na podporu svého syna.

Proti Rubialesovi vystoupily ikony španělského fotbalu i politici. Tento „hon na čarodějnice“ jeho matka odsuzuje. „Nelidský a nelítostný hon na mého syna je něco, co si nezaslouží,“ řekla Bejarová agentuře EFE. Hladovku plánuje držet, dokud to bude nutné.

O dopadu situace na celou rodinu mluvila i další příbuzná Vanessa Ruizová, která zastupuje rodinu médiích. „Trpíme s ním,“ oznámila novinářům. Média podle ní rodinu obtěžují. Ruizová vyzvala fotbalistku Hermosovou, aby řekla „pravdu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované