Hlavní obsah

Překvapený princ William: „Jste z Česka? Tak tomu by babička nevěřila!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Princ William se pozdravil s lidmi, kteří se přišli poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Čeká se 14 hodin.

Reklama

aktualizováno •

Král Karel III. a princ William přišli pozdravit lidi, kteří dlouhé hodiny čekají ve frontě v Londýně, aby se rozloučili se zesnulou královnou Alžbětou II. Když se členové královské rodiny objevili, stovky lidí začaly aplaudovat.

Článek

Král Karel III. i jeho syn s některými lidmi ve frontě promluvili a potřásli si rukama. Někteří z čekajících strávili ve frontě noc.

Pro mnohé unavené čekáním to bylo zpestření a životní zážitek. „Doufám, že jste minulou noc neumrzl,“ řekl král Karel III. jednomu z přihlížejících.

Jedna z žen řekla princi, že je šťastná, že čekala. Zatímco jiná zrovna telefonovala a najednou prohlásila: „Omlouvám se, ale teď nemůžu mluvit. Zrovna jsem potkala prince Williama“.

Dav králi po příchodu třikrát provolal slávu. Někteří s ním patrně také žertovali. Princ William lidem poděkoval za to, že přišli, a popřál jim, aby ve frontě nečekali dlouho. „Nikdy by nevěřila, že přijde tolik lidí,“ řekl o své babičce Alžbětě II.

O to překvapenější princ William byl, když zjistil, že v davu čekají také Češi. „Česká republika? Tak to je neuvěřitelné. Tomu by nikdy nevěřila, opravdu,“ dodal s úsměvem princ William směrem k vousatému muži.

Princ se na místě zdržel déle než jeho otec. „Můj otec je mnohem rychlejší než já,“ zažertoval.

Přístup ráno obnovili

Celková doba čekání ve frontě podle aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Přístup do fronty vedoucí k sídlu parlamentu v centru Londýna, kam se lidé chodí poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II., se znovu otevřel po více než sedmi hodinách.

Britská vláda brzy ráno, když čekací doba přesahovala 24 hodin, vyzvala lidi, aby necestovali do metropole s cílem se do fronty připojit. Teplota v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold.

Zástup lidí se táhne od parku Southwark, podél jižního nábřeží Temže a následně přes most k Westminsterskému sálu britského parlamentu, kde je umístěn katafalk s rakví.

Čekat jen s teplým oblečením a léky

Přístup do fronty byl v pátek kvůli naplnění kapacity přerušen. Během noci odhadovaná doba čekání přesáhla 25 hodin. Londýnská záchranná služba doporučila lidem, aby si s sebou vzali teplé oblečení a léky, pokud nějaké pravidelně užívají. Lidem ve frontě podle zpravodajského webu BBC hasiči během chladné noci rozdávali čaj, kávu, vodu a deky.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Noční fronta do Westminsteru, kde je vystavena rakev královny Alžběty II.

Třináct hodin strávil čekáním Mohammed, obdivovatel královny. „Jsem v šoku. Je to největší moment v životě, nic se tomuto okamžiku nevyrovná,“ řekl pro BBC.

Královna byla pro jeho rodinu, která se před desítkami let přestěhovala z Bangladéše do Británie, důležitou osobností. „Myslím, že když moje matka vyrůstala, potřebovala nějaký vzor,“ řekl Mohammed s tím, že jej našla v královně, protože ji inspirovalo její chování.

Fronta stále roste

Podle zpravodaje Sky News Ivora Bennetta fronta stále roste, ale není už tak dlouhá jako před několika hodinami. Někteří lidé podle něj patrně přišli poté, co se v noci posilňovali pivem a pizzou, zatímco jiní drží kelímky s kávou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Londýnská záchranná služba doporučila lidem, aby si s sebou vzali teplé oblečení a léky, pokud nějaké pravidelně užívají.

Někteří lidé přiznávají, že se doporučením úřadů nenechali odradit a přišli z úcty ke královně. Na cestu si berou ovoce, vodu, brambůrky.

Hlasatelka BBC Victoria Fritzová ve frontě čekala 14 hodin. Zkušenost popsala jako neskutečnou a nesmírně emotivní. Čím více se člověk blíží ke konci fronty, tím vážnější je podle ní atmosféra.

Skandál před rakví

Policie v pátek večer zadržela muže, který se kolem 22 hodin místního času ve Westminsterském sálu odpojil od fronty a běžel ke královnině rakvi. Podle listu The Guardian vyběhl z fronty, vystoupil po schodech a podařilo se mu dotknout se rakve. Muž je nyní ve vazbě.

„Někdo se rozhodl, že odstrčí mou sedmiletou neteř, přiběhne k rakvi, zvedne standartu a pokusí se udělat nevím co,“ řekla Sky News Tracey Hollandová, svědkyně události.

Policie muže podle ní zadržela do dvou vteřin. „Strašné, naprosto hrozné, tak neuctivé a neuvěřitelné. A to ubohé malé sedmileté dítě, to bude její vzpomínka na královnu,“ dodala.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.

Reklama

Doporučované