Hlavní obsah

Litva uzavírá hraniční přechody s Běloruskem

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Hraniční přechod mezi Litvou a Běloruskem (ilustrační snímek).

Reklama

Další z běloruských sousedů přijímá bezpečnostní opatření. Litva uzavírá dva hraniční přechody. Přidává se tak k Lotyšsku.

Článek

Litva uzavře dva ze svých šesti hraničních přechodů s Běloruskem. Tyto venkovské přechody, které nejsou využívány komerčními vozidly, budou uzavřeny od pátku. Vláda uvedla, že toto rozhodnutí je reakcí na změny geopolitické situace a hrozby pro národní bezpečnost. Dalším důvodem je pašování, informuje BBC.

Litevská vláda uvedla, že přechody Tverecius a Sumskas budou uzavřeny a doprava bude odkloněna na Medininkai, největší ze šesti kontrolních stanovišť. Náměstkyně ministra dopravy Agnė Vaiciukeviciute sdělila agentuře Associated Press, že uzavření přechodů je dočasné.

Západní sousedé Běloruska zvyšují bezpečnost od chvíle, kdy prezident Lukašenko poskytl útočiště žoldnéřské skupině vagnerovcům. K tomu došlo po jejich červnové vzpouře v Rusku.

Lotyšsko v úterý nařídilo posílit své hranice. Lotyšský premiér Krisjanis Karin prohlásil, že musí Bělorusku ukázat, jak to jeho země s ochranou svých hranic myslí vážně pro dobro svých občanů i zbytku Evropy. „Viděli jsme, že letos v létě tlak ze strany Běloruska neklesá, ale postupně se zvyšuje. Jednoduše zvyšujeme svou přítomnost a vysíláme jasný signál jak našim obyvatelům, tak běloruským úřadům, že nejde o žádnou legraci,“ řekl Karin.

Polsko také výrazně omezilo přístup Běloruska. Minulý týden český soused oznámil, že po údajném proniknutí běloruských vojenských vrtulníků do jeho vzdušného prostoru vysílá na hranici s Běloruskem navíc 10 tisíc vojáků. Polská vláda tvrdí, že tím chrání i další státy před žoldáky. Premiér Mateusz Morawiecki varoval, že vagnerovci by se mohli vydávat za migranty a dostat se do EU.

Reklama

Doporučované