Hlavní obsah

Macron si během rozhovoru sundal hodinky. Kvůli jejich ceně, tvrdí kritici

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron na záběrech ze středečního televizního rozhovoru. Na ruce má hodinky, které na internetu vzbudily rozruch.

Reklama

Francouzský prezident si uprostřed rozhovoru o sporné důchodové reformě sundal hodinky. Kritici tvrdí, že jsou extrémně drahé a Macronovi došlo, že by mohl Francouze pobouřit. Elysejský palác namítá, že se zápěstím praštil o stůl.

Článek

Záběry z televizního rozhovoru s francouzských prezidentem Emmanuelem Macronem vzbudily na sociálních sítích živelnou debatu. Kromě prezidentových nesmlouvavých výroků o důchodové reformě upoutaly pozornost kritiků také hodinky, které měl na ruce.

Situace ve Francii je v posledních dnech značně napjatá. Tamní vláda se minulý týden rozhodla důchodovou reformu, proti které se v zemi hojně protestuje už od ledna, protlačit bez souhlasu poslanců. Nečekaný krok sklidil ve francouzských ulicích bouřlivou odezvu. Protesty trvají už několik dní (více zde).

Macron i přesto ve středu, ve svém vůbec prvním vystoupení od schválení nepopulárního zákona, řekl, že neustoupí a v procesu, který započal, bude pokračovat navzdory hlasitému nesouhlasu (psali jsme zde).

Krátce nato se na sociálních sítích začaly šířit sestřihy ze zmiňovaného televizního rozhovoru. Je na nich vidět Macron, který horlivě obhajuje svůj záměr posunout odchod do penze ze 62 na 64 let. Na zápěstí se mu přitom skví dobře vypadající hodinky. Gestikulující ruce po chvíli skládá do klína, když je opět vytáhne, hodinky už na sobě ovšem nemá.

Uživatelé sociálních sítí i někteří francouzští politici se nyní ptají proč. Prezidentovi kritici tvrdí, že je to proto, že hodinky, které měl po čas rozhovoru na ruce, byly příliš drahé. Macron si podle nich v průběhu dialogu uvědomil, že luxusní doplněk na jeho zápěstí by mohl mnohé Francouze iritovat, a proto si jej raději sundal.

Některé účty na sociálních sítích, které zaujímají k Macronovi dosti kritický postoj, začaly mezitím spekulovat o tom, že hodinky stály 80 tisíc eur (přibližně 1 890 550 korun), upozorňuje deník Libération.

„Prezident ultrabohatých si během rozhovoru nenápadně sundal hodinky za 80 000 eur, které si zaplatil z vašich důchodů,“ tvrdí jeden z nich. „Nosí hodinky (značky) F. P. Journe, které stojí 80 000 eur (…) řekl si, že možná není dobrý nápad ukazovat se s hodinkami za 80 000 před chudými,“ míní další.

Nad Macronovou scénou s hodinkami se zamýšlí i někteří poslanci opozičních stran, kteří Macronem protlačenou důchodovou reformu hlasitě kritizují, upozorňuje stanice France info.

„Ve chvíli, kdy mluví o ‚šmejdech‘, kteří ještě nikdy nezískali takovou kupní sílu, si diskrétně sundává pod stolem své krásné luxusní hodinky,“ napsala například poslankyně levicové strany La France Insoumise Clémence Guettéová. „Tento muž je k smíchu,“ dodala.

Jsou mnohem levnější

Elysejský palác tyto komentáře odmítá coby fake news a tvrdí, že všechno bylo docela jinak. Macron si podle něj hodinky sundal, protože se omylem praštil zápěstím o stůl, což způsobilo nechtěný hluk.

+7

„Na rozdíl od toho, co se tvrdí na sociálních sítích, si prezident nesundává hodinky proto, že by je chtěl schovat, ale proto, že s nimi právě bouchl o stůl,“ tvrdí prezidentská kancelář. „Hluk je zřetelně slyšet jen několik sekund před začátkem videa sdíleného na sociálních sítích,“ dodává.

Cena hodinek, které má Macron na ruce, podle ní taktéž neodpovídá. „Prezident republiky nosí hodinky Bell & Ross BR V1-92 s osobním znakem prezidenta republiky. Nosí je velmi pravidelně již více než rok a půl,“ vysvětluje prezidentovo okolí. Odkazuje se přitom na snímky, které jeho oficiální fotograf pořídil 28. října roku 2022 nebo během Macronovy návštěvy Spojených států a Kataru.

„Tyto hodinky samozřejmě nestojí 80 000 eur. Cena je veřejná a Bell & Rose je výrobce, který spolupracuje s mnoha institucemi včetně armády a bezpečnostní skupiny francouzského prezidentství,“ míní Elysejský palác.

Podle francouzských médií stojí hodinky Bell & Ross BR V1-92 „pouhých“ 2400 eur (přibližně 56 835 Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované