Hlavní obsah

Masakr ze 7. října zaplnil izraelské tetovací salony

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Datum 7. října se navždy zapíše do izraelské historie jako den, kdy teroristé z hnutí Hamás útočili v obcích na jihu země a zabili 1400 lidí.

Článek

Šlo o nejsmrtelnější útok od založení Izraele v roce 1948. Mnoho Izraelců si nyní nechává toto datum vytetovat na tělo, aby uctili památku mrtvých či nezvěstných a podali svědectví o kolektivní tragédii, informuje deník The Times of India.

„Bylo to velmi těžké datum pro celý Izrael, včetně těch, kteří nebyli v postižených oblastech,“ říká tatér Roey Benezri-Levy, který pracuje v přímořském letovisku Ejlat, daleko od místa útoku Hamásu.

„Někteří lidé si nechávají vytetovat obrázky, které jim tak či onak připomínají domov, rodinu nebo unesené lid. Mnozí z nich si tam nechávají tetovat datum 7. října. Všichni chápeme jeho význam,“ popisuje Benezri-Levy.

Univerzitní student Gal Nishman si nechal na záda vytetovat černým a modrým inkoustem kombinaci Davidovy hvězdy a číslic 7/10.

„Pravdou je, že neznám nikoho, kdo byl zavražděn, naštěstí… ale tetování je pro mě symbolem. Na jedné straně je [tetování] tmavé, což představuje ty, kteří byli zajati. Na druhé straně je modrá, Davidova hvězda, Izrael, symbolizuje fakt, že jsme tady, abychom zvítězili,“ vysvětluje Nishman.

Benezri-Levy dále zmínil, že jeho klienti našli v této zkušenosti jistou útěchu. „Mnoho lidí mi řeklo, že jim to sundalo těžké břemeno ze srdce. Vyvolalo to ve mně pocity, které jsem předtím necítil. Dodalo mi to hodně síly a naděje,“ přiznal tatér.

Další tatérka, Sheli Elielová, má od útoků také plné ruce práce ve svém studiu v Magan Michael, asi 400 km severně od Ejlatu na pobřeží Středozemního moře, píše agentura Reuters. „Je to terapeutické. Nikdy předtím jsem se na nic neptala, ale během tetování se příběhy vynořují, lidé se o ně dělí a pláčou,“ říká Elielová. Podle jejích slov je to neskutečné.

Mezi těmi, kdo si chtěli na těle zvěčnit nedávné události, byla i Hadas Karmazinová. Žila na jihu poblíž hranic pásma Gazy ovládaného Hamásem. Nicméně byla evakuována ze svého domu, jelikož izraelské síly se shromažďují před možnou invazí.

Nechala si poté vytetovat tři hvězdy v blízkosti svého srdce, které představují její tři syny, z nichž dva jsou v bojových jednotkách, zatímco třetí má tento měsíc narukovat.

Na předloktí si také nechala vytetovat velký lotosový květ, který podle ní představuje izraelské obyvatele na jihu země. „Roste se slávou a rozkvétá i v kalné vodě, zejména v kalné vodě,“ říká Karmazinová.

Reklama

Související témata:

Doporučované