Hlavní obsah

Mučení a vraždy opičích mláďat na objednávku. Novináři rozkryli síť sadistů

Foto: Angga Budhiyanto, Shutterstock.com

Makak jávský prodávaný na tržišti v indonéské Yogyakartě. Ilustrační snímek.

Reklama

Stanice BBC odhalila rozsáhlou skupinu lidí z celého světa, kteří si platili za videa zachycující mučení i zabíjení opičích mláďat. Policie v souvislosti s tím již zatkla několik lidí. Záběry se na sociálních sítích ale dále šíří.

Článek

Záběry mučení, týrání a v nejzazších případech i smrti mláďat makaků. Taková videa se v posledních letech šířila internetem v rozsáhlé skupině lidí po celém světě, kteří za ně platili a vzájemně se při ubližování primátům podporovali.

Síť odhalila britská stanice BBC. Její novináři Joel Gunter, Rebecca Henschkeová a Astudestra Ajengrastriseová se vyšetřování praktik sahajících od Indonésie až po Spojené státy věnovali celý rok.

Okruh stovek uživatelů se nejprve scházel na YouTube, kde se dají videa s mláďaty opic snadno najít. Ta, která ale tito lidé vyhledávali, zachycovala mláďata makaků v nepříjemných situacích, které hraničily s mučením. V diskuzích pod nimi se pak začaly objevovat komentáře žádající, aby zvířata zažívala větší bolest, některé vyzývaly k jejich zabití.

200 dolarů za video

Protože by YouTube takový obsah zakázal, přesunul se okruh do skupin na šifrovanou komunikační platformu Telegram.

Novinářům BBC se v utajení podařilo do jedné z těchto skupin dostat. V ní se scházely stovky lidí, kteří přicházeli s nápady na extrémní mučení a vzájemně se v nich podporovali. Společně pak také některé ze záběrů sledovali a komentovali.

Videa si sháněli od lidí v Indonésii a dalších asijských zemích, kterým za vznik záběrů na zakázku platili –⁠ jedno podle vyšetřování průměrně vyšlo asi na 200 dolarů (zhruba 4300 korun).

Jedním z lidí, kteří videa distribuovali po Spojených státech, je muž známý pod přezdívkou „Král mučení“. Mike McCartney, v minulosti trestaný bývalý člen motorkářského gangu, s britskými novináři mluvil a popsal jim i své první zkušenosti se skupinou.

„Měli připravenou anketu: Chcete, aby se do toho zapojilo kladivo? Chcete kleště? Chcete šroubovák?“ popsal pro BBC McCartney. Výsledné video bylo „tou nejgrotesknější věcí, jakou jsem kdy viděl“, řekl.

Na celém světě je nyní vyšetřováno nejméně 20 osob, včetně tří žen žijících ve Velké Británii a jednoho muže v americkém státě Oregon, který byl minulý týden obviněn.

McCartney nakonec vedl několik skupin na Telegramu, v nichž nadšenci do mučení šířili brutální videa. „Nijak se to neliší od peněz za drogy. Peníze z drog pocházejí ze špinavých rukou, tyhle peníze pocházejí z krvavých rukou,“ poznamenal.

Ačkoliv popsal, že ho nejdříve videa těšila, později se začal cítit provinile. Sám se tedy spojil s aktivisty za práva zvířat a pomohl jim skupinu zevnitř nabourat.

Lidé sdíleli v šifrovaných skupinách videa i fantazie

BBC také identifikovala další dva klíčové podezřelé, které nyní vyšetřuje americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) –⁠ Stacey Storeyovou, čtyřicetiletou ženu z Alabamy, která byla v komunitě známá jako „Sadistka“, a vůdce jedné ze skupin známého jako „Pan Opice“ –⁠ jehož pravé jméno stanice z bezpečnostních důvodů neuvedla.

„Pan Opice“ se v rozhovoru pro BBC přiznal, že má na svědomí smrt nejméně čtyř opic a mučení mnoha dalších. Podle svých slov si nechal natočit „extrémně brutální“ videa. Své jednání zdůvodnil touhou vidět utrpení zvířat připomínajících člověka.

Storeyová pak patřila k nejplodnějším přispěvatelům v jedné z největších skupin. Sdílela nekonečné množství videí s mučením, stejně jako fantazie zahrnující nucené krmení, používání elektrických šoků nebo sklenic s kyselinou.

Policie u ní našla téměř 100 videí s mučením a také důkazy, že za vytvoření některých z nejextrémnějších videí zaplatila. Podle policejních zdrojů byla Storeyová aktivní ve skupině zabývající se mučením ještě na začátku tohoto měsíce.

„Pan Opice“, Stacey Storeyová a Mike McCartney jsou tři z pěti klíčových cílů probíhajícího vyšetřování. Zatím nebyli obviněni, ale v případě stíhání jim na základě důkazů shromážděných americkými úřady hrozí až sedm let vězení.

Zvláštní agent Paul Wolpert, který vyšetřování DHS vede, řekl, že všichni zúčastnění z řad orgánů činných v trestním řízení byli povahou údajných trestných činů hluboce šokováni.

„Nevím, jestli by byl někdo někdy připraven na takový zločin. Stejně tak právníci a porotci a kdokoli, kdo si přečte, že se to děje. Myslím, že to bude šok,“ prohlásil.

Indonéská policie rovněž zatkla dva lidi podezřelé z mučení. Asep Yadi Nurul Hikmah byl obviněn z mučení zvířat a prodeje chráněného druhu a odsouzen ke třem letům vězení. M Ajis Rasjana byl odsouzen k osmi měsícům, což je v Indonésii maximální možný trest za týrání zvířete.

Záběry se dále šíří sociálními sítěmi

Videa s mučením opic jsou nicméně stále snadno dostupná na Telegramu a nyní i na Facebooku, kde BBC nedávno našla desítky skupin sdílejících extrémní obsah, z nichž některé měly více než tisíc členů.

„Zaznamenali jsme eskalaci tohoto extrémního, grafického obsahu, který byl dříve skrytý, ale nyní se otevřeně šíří na platformách, jako je Facebook,“ popsala Sarah Kiteová, spoluzakladatelka charitativní organizace Action for Primates zaměřenou na ochranu zvířat.

Mohlo by vás zajímat

Laboratorní šimpanzi, na kterých američtí vědci zkoumali hepatitidu B a další nemoci, si po životě plném traumatu mohou na opuštěném liberijském ostrově dopřát důchodu. Zvířata přežila desetiletí invazivních experimentů.

Kiteová rovněž vyzvala k aktualizaci britských zákonů, aby bylo možné snáze stíhat osoby, které platí za natáčení videí s mučením zvířat. „Pokud se někdo aktivně podílí na způsobování bolesti tím, že za ni zaplatí a poskytne seznam věcí, které chce zvířeti provést, měly by existovat přísnější zákony, které by ho pohnaly k odpovědnosti,“ řekla.

Videoportál YouTube v prohlášení pro BBC uvedl, že týrání zvířat „nemá na platformě místo“ a společnost „usilovně pracuje na rychlém odstranění násilného obsahu“.

„Jen v letošním roce jsme odstranili stovky tisíc videí a zrušili tisíce kanálů kvůli porušování našich zásad týkajících se násilného a grafického obsahu,“ uvedla platforma.

Reklama

Doporučované