Hlavní obsah

Mysleli si, že jim pomohou od závislosti, místo toho se z nich stali otroci

Foto: kittirat roekburi, Shutterstock.com

Mladí muži byli na plantáži držení v klecích a mučeni (ilustrační snímek).

Reklama

Mnoho indonéských rodin poslalo své děti do údajného antidrogového rehabilitačního centra, aby jim pomohly zbavit se závislosti. Mladí muži místo toho na denní bázi čelili mučení a otrocké práci.

Článek

Indonéské antikorupční úřady začaly vyšetřovat místního politika poté, co byli jeho dva společníci chyceni s úplatkem ve výši 40 tisíc dolarů. Jejich půlroční vyšetřování vysoce postaveného indonéského činovníka je dovedlo až k plantáži na palmový olej v regionu Severní Sumatra, kde objevili ve dvou klecích 65 mužů.

Vyšetřovatelé zjistili, že muži jsou v objektu drženi pod záminkou rehabilitačního programu, který jim měl pomoc zbavit se závislosti na drogách. Místo léčby však byli nuceni pracovat jako otroci ve velmi špatných podmínkách.

„Nebyla to rehabilitace. Bylo to vězení. Chovali se k nám jako ke zvířatům,“ řekla jedna z obětí v rozhovoru pro NYT.

Indonéský politik Terbit Rencana Perangin-angin, jenž v tamní politice zastával funkci, která je obdobou krajského hejtmana v českém politickém systému, byl zatčen za uplácení v lednu 2022 a odsouzen na 7 a půl roku. Nicméně doposud se ho nepodařilo obvinit ze zločinů proti lidskosti spojených s muži uvězněnými na jeho pozemku. I přesto, že policie zjistila, že během 10 let bylo v klecích drženo přes 656 chlapců a mužů.

Ti obvykle v zajetí strávili okolo 18 měsíců a poté je propustili na svobodu. U většiny z nich bylo běžné, že se stali obětmi násilí ze strany věznitelů, často členů politikovy vlastní rodiny.

Praktiky jako mučení, bičování, pálení a sexuální násilí byly na denním pořádku. Indonéská komise pro lidská práva zjistila, že 6 vězňů nadměrnému mučení podlehlo a v zajetí zemřelo.

Neschopnost tamních úřadů usvědčit pachatele z jasných zločinů proti lidskosti ukazuje, v jak špatném stavu jsou lidská práva v Indonésii, a jak složité je jejich vymáhání. Oběti už podle svých slov začínají být frustrované, že se soudům nedaří násilníky odsoudit ke spravedlivým trestům.

Ti, které se podařilo obvinit, často čelí pouze omezeným trestům. Nejdelší trest pro viníka je pouze v délce 3 let. Vojenský soud odsoudil 5 vojáků, kteří se na zločinech podíleli, maximálně k ročnímu odnětí svobody. Policie neodsoudila ani jednoho ze svých 5 členů za participaci na zneužívání vězňů a pouze je odstavila z funkcí. Syn politika za to, že umučil k smrti jednoho zajatce, musí ve vězení strávit pouze 19 měsíců.

Neschopnost soudů umožňuje násilníkům se krátce po odsouzení znovu volně pohybovat na svobodě, z toho mají strach oběti, které se obávají, co se stane, když se jejich věznitelé budou bez restrikcí pohybovat v jejich blízkosti.

Plantáž se nachází poblíž malé vesnice Raja Tengah na severu indonéské Sumatry. Celý region se potýká s drogovým problémem. Návykovým látkám podléhají často právě mladí muži. Mnoho rodin z počátku ocenilo, že jim někdo umožnil umístit své děti nebo příbuzné do rehabilitačního programu, který byl zcela zdarma.

I přes rozšířenou informaci, že se s „pacienty“ zachází v centru velmi nelítostně, většina komunity podporovala snahu odstranit drogově závislé z ulic. Hejtman Perangin-angin silně promoval svůj antidrogový projekt v projevech i na vládním youtubovém kanálu.

Podle politikova právníka o přítomnosti klecí jeho klient věděl, přestože často chodíval plavat v blízkosti objektu, nicméně o tom, že jsou domovem vězňů, údajně nevěděl. „Měl jen smůlu, že se klece nacházely blízko jeho domu… Nevěděl, co se tam děje,“ řekl právník.

Reklama

Doporučované